Az életveszély elhárítása nem egyszer vagyoni károkozással jár

autófeltörés autó feltörés lopás autólopás
Vágólapra másolva!
Másnak életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély esetén a tulajdonos köteles tűrni, hogy dolgát a veszély megszüntetése céljából a szükséges mértékben igénybe vegyék, felhasználják, vagy abban kárt okozzanak. A tulajdonos kártalanítást csak akkor követelhet, ha az okozott kár nincs arányban a szükséghelyzet mértékével – hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Első ránézésre a kérdés egyszerűnek tűnik, hiszen egy élet megmentése – legyen szó emberről, vagy állatról –, a mérlegelést nem tűrő kérdések kategóriájába tartozik.

Előfordulhat azonban, hogy a gépjármű tulajdonosa tőlünk eltérően nem érezte komolynak a fenyegető veszélyt, és szükségtelennek minősíti a gépjármű erőszakkal történő felnyitását, az ablak betörését, vagy más véleményünk szerint elengedhetetlen cselekményt – fejtette ki dr. Csapó Szandra.

Mit tegyünk hát annak érdekében, hogy a gépjármű tulajdonosának esetleges fellépése esetén ne érvényesíthessen kárigényt velünk szemben? Például, ha az autóban a nyári hőségben bent felejtett gyereket, vagy háziállatot látunk?

Szükséghelyzetben, arányos mértékkel

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni, kivéve, ha úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható, azaz magatartása nem volt felróható.

A fenti előírások egyes eseteit a vonatkozó jogszabály részletesen is felsorolja, és rögzíti, hogy – többek között – nem minősül jogellenesnek a károkozás, ha azt szükséghelyzetben, illetve a fenyegető veszéllyel arányos mértékben okoztuk.

A hatályos jogi előírások a korábban kifejtetteket részletezve kimondják továbbá, hogy másnak életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély esetén a tulajdonos köteles tűrni, hogy dolgát a veszély megszüntetése céljából a szükséges mértékben igénybe vegyék, felhasználják, vagy abban kárt okozzanak.

Ezen esetben a tulajdonos kártalanítást csak akkor követelhet, ha az okozott kár nincs arányban a szükséghelyzet mértékével – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Célszerű megtenni néhány óvintézkedést

Bár a polgári jog szabályai szerint amennyiben a tulajdonos kártérítési, vagy kártalanítási igénnyel kíván élni velünk szemben, abban az esetben őt terheli annak bizonyítása, hogy a kártalanítás, illetve kártérítés feltételei fennállnak, azonban ezen előírás ellenére is célszerű megtennünk néhány óvintézkedést a későbbi problémák elkerülése érdekében.

Amennyiben azt észleljük, hogy egy a gépjárműben felejtett gyermek, vagy kisállat rosszul van, először is kopogtassuk meg a gépjármű ablakát felmérve ezzel a szükséghelyzet súlyosságát, illetve az érintett állapotát – tanácsolta dr. Csapó Szandra.

Amennyiben a reakcióból megállapítható a helyzet azonnali beavatkozást igényel, lehetőség szerint azonnal hívjunk segítséget a járókelők közül, illetve mérjük fel, hogy pontosan milyen úton van lehetőségünk a vészhelyzet leggyorsabb és legkevesebb kárral járó megszüntetésére.

Forrás: Police.hu

Amennyiben sikerült segítséget szereznünk abban az esetben kérjük meg, hogy a sértett személyétől függően mielőbb hívjon mentőt, állatorvost, vagy épp egy állatvédő szervezetet, vagy segítség hiányában magunk hívjuk a fent megnevezett szervezeteket.

Tanúk, fényképek

A közvetlen életveszély elhárítását, illetve a szükséges intézkedések megtételét követően célszerű elkérni valamennyi helyszínen tartózkodó személy – ide értve az eljáró orvos, állatorvos, vagy állatvédő - nevét és elérhetőségét, annak érdekében, hogy a tulajdonos esetleges fellépése esetén tanúként igazolhassák a szükséghelyzet tényét, illetve nagyságát.

A fentieken túlmenően érdemes továbbá néhány fényképfelvételt készíteni az adott cselekménnyel érintett gépjárműről is, figyelemmel arra, hogy ilyen módon az okozott kár nagysága, illetve a szükséghelyzettel való arányossága is bizonyíthatóvá válik.

Amennyiben a fenti lépéseket maradéktalanul megtesszük, abban az esetben egy esetleges velünk szembeni igényérvényesítés során megfelelő bizonyítékok állnak majd rendelkezésünkre annak vonatkozásában, hogy károkozásunk a korábban részletezett, kártérítés, vagy kártalanítás alóli mentességet élvező kategóriába tartozik – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.