Közeleg a kötelező energetikai auditálási határidő

villanyvezeték villamnypózna villany áram vezeték
Electrical towers with spectacular clouds in Germany, 8.January 2014. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
Gyorsan közeledik az Energiahatékonysági Irányelv 8. cikke szerinti kötelező energetikai auditálás elkészíttetésének határideje, 2015. december 5.-e – hívták fel az Origó figyelmét az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda szakértői. Az Energiahatékonysági Irányelv energetikai auditálási kötelezettséget előíró 8. cikkét az energiahatékonysági törvény, annak végrehajtási rendeletei és a KKV törvény ültették át a magyar jogba.
Vágólapra másolva!

Dr. Turzó Tamara és dr. Simon Péter kifejtették: az energiahatékonysági törvény alapján főszabály szerint a nagyvállalatok kötelesek energetikai auditálásra. Nagyvállalatnak, az összes foglalkoztatotti létszám, az éves nettó árbevétel, illetve a mérlegfőösszeg figyelembevételével, a KKV törvény szerint mikro-, kis- és középvállalkozásnak („KKV") nem minősülő vállalkozások tekintendőek.

Azaz, főszabály szerint, a KKV törvény alapján KKV.-nak nem minősülő valamennyi vállalkozás köteles energetikai auditálást végeztetni. A nagyvállalati minőség megítélése során az adott vállalkozás kapcsolódó vállalkozásainak és/vagy partnervállalkozásainak (amennyiben léteznek ilyenek) adatait szintén figyelembe kell venni.

Az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése meghaladja a 25 százalékot, szintén nagyvállalatnak minősül, a KKV törvény szerinti kivételekkel. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal („MEKH") 2015. szeptember 16-án közzétett energiahatékonysági tájékoztató anyaga további hasznos segítséget nyújt a nagyvállalati minőség meghatározásához.

Forrás: DPA/AFP/Gambarini Federico

Első alkalommal 2015. december 5-ig, ezt követően négyévente szükséges elvégeztetni a kötelező energetikai auditálást – hangsúlyozták az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda szakértői.

Korábbi energetikai audit beszámítható

Az energetikai auditálási kötelezettség teljesítettnek minősül, ha a nagyvállalat a 2012. december 4-e és 2015. december 5-e közötti időszakban olyan személlyel végeztetett el energetikai auditálást, aki megfelel a (szakmai vizsga kivételével) az energiahatékonysági törvény és végrehajtási rendelete által az energetikai auditorokra vonatkozóan előírt követelményeknek, de az energetikai auditori névjegyzékben nem szerepel.

A korábbi energetikai audit beszámíthatósága érdekében bizonyos esetekben szükségessé válhat annak vizsgálata, hogy a korábbi energetikai auditot készítő energetikai auditor szakképzettsége egyenértékűnek és/vagy szakmai gyakorlata elfogadhatónak minősül-e.

Így kétség esetén javasolt 2015. december 5-e előtt a MEKH-hel kapcsolatba lépni a korábbi energetikai auditot készítő energetikai auditor szakképesítésének egyenértékűsége és/vagy szakmai gyakorlata elfogadhatóságának tisztázása érdekében – tanácsolta dr. Turzó Tamara és dr. Simon Péter.

Szankciók

Amennyiben a nagyvállat nem teljesíti a kötelező energetikai auditálást a MEKH felhívása ellenére az energiahatékonysági törvényben előírt határidőn belül, vagy az együttműködési kötelezettségét a kötelező energetikai auditálás ellenőrzése során, legfeljebb tízmillió forint bírsággal sújtható.
A MEKH 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot a kötelező energetikai auditálás teljesítésének elmaradása miatt.

Az energiahatékonysági törvény lehetővé teszi az energetikai auditor és/vagy energetikai auditáló szervezet bírságolását szakszerűtlen vagy valótlan tartalmú energetikai audit esetén, illetve bizonyos esetekben akár meg is tilthatja számukra az auditálási tevékenység folytatását – figyelmeztettek végezetül az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda szakértői.