Ezek a pirotechnikai játékszabályok az év végén

petárda nyíregyháza
Vágólapra másolva!
Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.
Vágólapra másolva!

Az állampolgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásárolhatnak. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is adhat a termék használatáról.

A rendőrség az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít az engedély nélkül forgalmazók kiszűrésére. Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

A tűzijátékok alkalmazása nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, továbbá nem sértheti a tűzvédelmi szabályokat. A magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani.

Négy osztályba sorolták a pirotechnikai termékeket

A pirotechnikai termékeket egytől négyig terjedően osztályba sorolják. Az első osztályba azok a játékos pirotechnikai termékek tartoznak, amelyek egész évben megvásárolhatóak és 14 év felett bárki működtetheti őket. A második osztályba az olyan tűzijátékok tartoznak, amelyeket a 16 év felettiek az év bármely napján megvásárolhatnak és használhatnak.

A harmadik osztály termékei azok, amelyeket a mai naptól, vagyis december 28-tól december 31-ig szerezhetnek be a nagykorú emberek. Ezeket azonban csak szilveszter napján, tehát december 31-én este hattól másnap reggel hatig szabad működtetni. A negyedik kategóriába tartozó pirotechnikai termékekkel általában csak augusztus 20-án találkozhatunk, hiszen ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat és hozhat működésbe.

Tilos petárdázni

Petárdázni a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a továbbiakban is tilos! A harmadik osztályba tartozó pirotechnikai termékekből egy ember összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalmú tűzijátékot birtokolhat. Amennyiben ezeket január 1-jén reggel hatig nem használta fel, január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak, aki ezt köteles térítésmentesen visszavenni.

Az sem mindegy, hogy ezeket az eszközöket milyen forrásból szerezzük be, pirotechnikai terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól szabad vásárolni. A katasztrófavédelem szakhatóságként részt vesz a tűzijáték-árusítóhelyek működésének engedélyezésében és ellenőrzésében is.

Árusítás és tárolás

A szemlék során többek között azt vizsgálják, hogy az árusító rendelkezik-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, rendelkezésre állnak-e a szükséges tűzoltó készülékek, a pirotechnikai termékek milyen osztályba tartoznak, ellenőrzik az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, illetve hogy van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Mindezek mellett biztosítani kell azt is, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető legyen.

A pirotechnikai termékeket nem szabad sem más tűzveszélyes anyaggal, például üzemanyaggal, hígítóval együtt, sem pedig tetőtérben, alagsorban vagy pincében tárolni. Gondoskodni kell arról is, hogy gyermekek ne férjenek hozzá. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi tűzijátéktól el kell különíteni. Ezek eredeti szerelési formáját megbontani, szétszerelni nem szabad.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az engedélyezett módon forgalmazott pirotechnikai termék magyar nyelvű felirattal ellátott, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Ne működtessük a sérült tűzijátékot

Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé.

A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjuk. Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi gyúlékony anyag. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában.

Erős szél esetén halasszuk el a pirotechnikai eszközök felhasználását. Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és csak pár perc várakozás után közelítsük meg. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni tilos. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be.