Gyógyszernek minősül-e az elektromos cigaretta? (2. rész)

dr. Balogh Tamás
dr. Balogh Tamás, Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda
Vágólapra másolva!
A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértőjének kétrészes írása az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektromos cigarettákra vonatkozó szabályozást járja körül, különös tekintettel az újonnan elfogadott, és 2016. május 20-án hatályba lépő szabályokra. Dr. Balogh Tamás átfogó elemzésének második részét olvashatja, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Az elektromos cigaretták jelenlegi helyzete kapcsán érdemes röviden áttekinteni, hogy milyen nemzetközi környezetben született meg az új magyar szabályozás – fejtette ki elöljáróban a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.

Mivel az elektromos cigaretták viszonylag új nikotinfogyasztási formának minősülnek, azok szabályozása kapcsán számos eltérő megoldással találkozunk Európában. Egyes országok gyógyszernek tekintették az elektromos cigarettákat, míg mások ettől eltérő szabályozást láttak célszerűnek.

Az egységes jogszabályi környezet megteremtésének szükségességét felismerve 2014-ben elfogadták a 2014/40/EU irányelvet, amelynek elsődleges célja az elektromos cigaretták gyártására, értékesítésére vonatkozó tagállami rendelkezések közelítése volt.

Magyarországon a fenti irányelv átültetésére 2015 decemberében került sor az elektronikus cigarettákra vonatkozó új jogszabályok elfogadásával.

Lehet-e nyilvános, zárt helyen e-cigarettát használni?

Korábban a nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezései szerint dohányzásnak kizárólag a dohánytermékek füstképződéssel járó elégetése minősült. Ezek alapján az elektromos cigaretták használata nem minősült dohányzásnak, és a dohányzásra vonatkozó korlátozások sem voltak alkalmazandóak rá.

Az új jogszabály szakít a korábbi koncepcióval, és 2016. május 20-tól a dohányzáshoz hasonlóan megtiltja mind a nikotintartalmú, mind a nikotinmentes e-cigaretták használatát a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyeken, megállókban, illetve általánosságban minden nyilvános, zárt légterű helyiségben (például: éttermek, kávézók).

A fenti tilalom azonban nem vonatkozik a dohányzás számára kijelölt helyekre, vagyis ezeken a helyeken változatlanul lehet elektromos cigarettát használni – mutatott rá dr. Balogh Tamás.

Kell-e engedély a forgalmazáshoz?

Az új szabályozással az e-cigaretták (beleértve annak valamennyi alkatrészét, és az utántöltő flakonokat is) forgalmazása 2016. május 20-tól bejelentés köteles tevékenységgé válik. A gyártók, valamint az importőrök kötelezettsége, hogy a forgalomba hozatal előtt hat hónappal bejelentést tegyenek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) részére a forgalmazni kívánt termékekről.

Amennyiben a gyártó vagy az importőr ezen kötelezettségének nem tesz eleget, vagy maga a termék nem felel meg a forgalomba hozatalra vonatkozó általános minőségi és egészségügyi követelményeknek, abban az esetben a hatóság felfüggesztheti, vagy akár be is tilthatja a termék forgalmazását – figyelmeztetett a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője. A legsúlyosabb kötelezettségszegések esetén akár 50 millió forint összegű bírság is kiszabható lesz a szabálysértőkre.

Lehet-e reklámozni?

Az új szabályozás bevezetésével egyértelműen tilossá válik az elektromos cigaretták reklámozása. 2016. május 20-tól ugyanis tilos minden olyan reklám vagy kereskedelmi közlemény közzététele, amely akár közvetett módon az elektromos cigaretták vagy utántöltők népszerűsítésére irányul.

dr. Balogh Tamás, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

Tilos továbbá minden olyan szponzorálási tevékenység, amelynek célja az ilyen termékek népszerűsítése.

Az értékesítésre vonatkozó új szabályok

A jogszabály az elektronikus cigaretták értékesítése kapcsán vezeti be talán a legjelentősebb módosításokat: 2016. május 20-tól kizárólag dohányboltban értékesíthetőek az elektronikus cigaretták és az utántöltő flakonok, továbbá dohányboltban kaphatóak a nikotinmentes e-cigaretták is. Ezzel összhangban tilossá válik az e-cigaretták internetes értékesítése, illetve automatából történő forgalmazása.

Jól látható, hogy az új szabályozás az elektronikus cigarettákat lényegében a dohánytermékekkel azonosan kezeli – összegezte dr. Balogh Tamás. Az eddig megszokott fogyasztási és vásárlási szokások megváltoznak, ugyanis az e-cigaretták hamarosan kizárólag dohányboltokban lesznek kaphatóak, és használatuk is csak olyan helyen lesz megengedett, ahol egyébként dohányozni is szabad.