Vágólapra másolva!
A CMS Ügyvédi Iroda a Euromoney céggel együttműködésben ez év elején immár ötödik alkalommal közös kiadványában foglalta össze a feltörekvő európai piacokra, közöttük Magyarországra vonatkozó elemző tanulmányát„Emerging Europe M&A Report 2015/16” címmel. dr. Kircsi Anikó, a budapesti iroda Társasági jogi és M&A csoportjának vezetője kétrészes írásban foglalta össze a tanulmány főbb észrevételeit, most a második részt olvashatja, az első itt érhető el.
Vágólapra másolva!

A CMS Ügyvédi Iroda szakértője írásának első részében ismertette, hogy a tranzakciók száma a gyengébb 2014-es évhez viszonyítva mintegy 15 százalékkal nőtt, addig az értékük több mint duplájára emelkedett.

Bizakodásra ad okot, hogy visszatértek azok a külföldi és hazai magántőke befektetők, akik 2013/2014-ben még távol maradtak a piactól.

Dr. Kircsi Anikó rámutatott: a piaci szereplők és a szakmai tanácsadók összességében bizakodóak az M&A piacon 2016-ban várható fejleményeket illetően. A befektetői környezet az elmúlt pár évben érezhetően javult Magyarországon, amihez hozzájárult az M&A piac regionális, európai és világszinten tapasztalható nagyobb aktivitása.

A piacon már egy ideje érezhető egy olyan várakozás, hogy a BRIC országokból, különösen Kínából érkező befektetők egyre aktívabbá válnak majd a magyar piacon.

A kedvező jelek ellenére is tapasztalható azonban némi bizonytalanság a növekedés fenntarthatóságát illetően.

A megkérdezettek szerint a változatlan üzleti környezet, az egyes esetekben más EU tagállamokkal való egyetértés hiánya, valamint a 2016-ban Magyarországnak szánt bizonyos uniós pénzek kilátásba helyezett megvonása elgondolkodtathatja a külföldi befektetőket, és gátját állhatja a további növekedésnek.

Forrás: CMS Ügyvedi Iroda

A CMS Ügyvédi Iroda várakozásai szerint a magyar M&A piac a következő években mérsékelt ütemben továbbnövekszik, és több nagyszabású tranzakcióra is sor fog kerülni.

A legélénkebb szektorok valószínűsíthetően az ingatlanszektor, a telekommunikáció, számítástechnika, a pénzügyi szolgáltatások területe és az energia szektor lesznek. Várhatóan élénkülni fog a magyar tőkepiac is, és a Budapesti Értéktőzsdén újabb bevezetéseknek is tanúi lehetünk.