D.A.S. JogSzerviz: felmondhatok-e, ha változik a munkáltatóm?

A felmondás aranyszabályai –  így csináld! dr. life
Vágólapra másolva!
Bár a Munka törvénykönyve nem teszi lehetővé, hogy a munkavállaló megakadályozza a jogutódlást, azaz pusztán a munkáltató személyére alapozva nem szüntethető meg a jogviszony, ám a törvény mégis tartalmaz egy speciális rendelkezést – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Albert Enikő kifejtette: a munkaviszony jellegénél fogva tartós jogviszonynak tekinthető, amelyben két alany vesz részt: a munkáltató és munkavállaló. Napjainkban egyre ritkábban fordul elő, hogy a munkaszerződést megkötő felek évekig, évtizedekig változatlan formában maradjanak a munkaviszonyban.

Sok esetben maga a munkavállaló lép ki a jogviszonyból, de előfordul, hogy a munkáltató személyében történik változás. Ez utóbbi esetkör jogi következményeit érdemes áttekinteni.

Amikor új munkáltató lép a színtérre

A munkáltató személyében bekövetkező változást a Munka törvénykönyve külön cím alatt rendezi, mely alapján a gazdasági egység jogügyleten alapuló átvételének időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek átszállnak az átvevő munkáltatóra.

Ez a fordulat a korábbi munkáltatói jogutódlás esetét szabályozza. A jogutódlás megállapításánál azt kell vizsgálni, hogy az adott gazdasági egység megőrizte-e identitását, az anyagi és nem anyagi erőforrások átvétele megvalósult-e.

Azaz, amennyiben az átvevő munkáltató átvette az ingó, és ingatlan vagyontárgyakat, a humán erőforrásokat, tevékenysége is hasonló, megállapítható a jogutódlás. A bírói gyakorlat alapján amennyiben az érintett munkavállalók azonos munkakörben, azonos munkafeltételekkel tovább dolgoznak, szintén kijelenthető a jogutódlás.

A fentiek azért bírnak jelentőséggel, mert a munkáltató személyében bekövetkező változásról a munkavállalókat értesíteni kell. Az átvevő munkáltató az átszállást követő 15 napon belül köteles írásban tájékoztatni a munkavállalókat a jogutódlásról, valamint a munkafeltételek változásáról – ismertette a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Élhet-e felmondással a munkavállaló?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a tájékoztatás alapján mit léphet a munkavállaló, élhet-e felmondással a munkáltató változására alapozva.

A válasz a törvény alapján egyértelműen megadható: a Munka törvénykönyve nem teszi lehetővé, hogy a munkavállaló megakadályozza a jogutódlást, azaz pusztán a munkáltató személyére alapozva nem szüntethető meg a jogviszony. A törvény azonban tartalmaz egy speciális rendelkezést is – emelte ki dr. Albert Enikő.

Forrás: Thinkstock

A munkavállaló felmondhatja munkaviszonyát, ha a jogutódlás következtében a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna, vagy lehetetlenülne.

Indokolni és bizonyítani kell

A felmondást ez esetben köteles megindokolni a munkavállaló, azaz a fenti okokat saját, egyéni viszonyaira hivatkozással tudja megemlíteni. Fontos körülmény, hogy az indok valóságát és okszerűségét a munkavállalónak kell bizonyítania.

Ezen túl, a törvény a jognyilatkozat megtételét egyértelmű határidőhöz köti, a felmondás ugyanis a munkáltató személyében bekövetkező változástól számított 30 napon belül gyakorolható.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: amennyiben az átszállást megelőzően már esedékessé vált követelése van a munkavállalónak, azt egy évig mind az átadó, mind az átvevő munkáltatóval szemben érvényesítheti, a két munkáltató felelőssége ugyanis egy évig egyetemleges.