Nincs vége a jogi vitának az okostelefon feltöréséről

iphone se apple
Az új iPhone négy színben lesz kapható
Vágólapra másolva!
Bár hivatalosan is lezárult a nyilvános és jogi vita az amerikai kormány és az Apple informatikai óriáscég között, az ügyet elindító jogi vitának még nincs vége. A Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) ugyanis sikerült az Apple segítsége nélkül feltörnie a San Bernardino-i terroristák egyikének okostelefonját, és ez a jövőre nézve nagyon nehéz jogi kérdéseket vet fel, adatvédelemről, biztonságról és arról, mire lehet kötelezni egy informatikai céget.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai San Bernardinóban december elején követtek el tömegmészárlást egy vállalati mulatságon, a rendőrség terrortámadásnak minősítette a lövöldözést, amelyet egy házaspár követett el. Az elkövetők ugyanis az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre hivatkoztak.

A lelőtt terrorista okostelefonjának adataihoz nem sikerült a nyomozóknak hozzáférniük, és amikor ezt a telefont gyártó cégtől kérték, az Apple megtagadta az együttműködést, az adatvédelem biztonságára és kliensei érdekeire hivatkozva.

Hatalmas érdeklődést kiváltó jogi vita kezdődött

Országos érdeklődést kiváltó jogi vita kezdődött, amelyben az informatikai cégek az Apple mellé álltak, a politikusok pedig olyan törvényjavaslatot kezdtek körözni a kongresszusban, amely kötelezővé tenné az informatikai cégeknek, hogy bizonyos esetekben együttműködjenek a hatóságokkal.

Bár egy amerikai bíróság februárban utasította az Apple informatikai céget, hogy segítsen feloldani a San Bernardinó-i lövöldözés egyik tettese mobiltelefonjának titkosítását.

Sheri Pym bíró döntése szerint az Apple-nek el kell juttatnia a nyomozóknak egy különleges alkalmazást, amelyet az egyik megölt terrorista, Syed Rizwan Farook mobiljára töltenének le. Ez megakadályozná, hogy a biztonsági titkosító program az esetleges többszöri sikertelen feltörési kísérlet után letörölje a készülék memóriájában lévő adatokat. Ennek ellenére patthelyzet alakult ki, mert az Apple is bírósághoz fordult.

Feltörte az FBI

A szövetségi igazságügyi minisztérium minapi bejelentése szerint azonban sikerült hozzáférni a telefonban tárolt adatokhoz, ezért a minisztérium visszavonta azt a keresetét, amelyben azt kérte, a bíróság kötelezze az Apple illetékeseit az együttműködésre.

Sem a kormányzat, sem az FBI nem közölte, hogy pontosan milyen adatokhoz fértek hozzá az okostelefonon. Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Melanie Newman közleménye szerint az FBI most azt vizsgálja, hogy a megszerzett adatbázis mit tartalmaz.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Dernbach

Szakértők szerint a Szövetségi Nyomozó Irodának körülbelül egy hétre volt szüksége, hogy az eddig nem ismertetett módszerrel feltörje az okostelefon kódját.

Hogy ez végül is kinek a segítségével sikerült, homályban maradt, sem a kormányzat, sem az FBI nem hozott nyilvánosságra erre vonatkozó részleteket. Sajtóinformációk két lehetőséget emlegetnek: vagy a szolgálatait önként felajánló John McAfee, a számítógépes vírusirtó programok "atyja", vagy az izraeli Cellebrite nevű kis cég segített a kormányzatnak.

Az Apple közleményben reagált a bejelentésre. Az informatikai cég szerint a kormánynak soha nem lett volna szabad együttműködésre kényszerítenie a vállalatot. Ugyanakkor a közlemény leszögezi, hogy az Apple továbbra is támogatja a törvényes eljárásokat, miközben továbbra is eltökélten dolgozik azon, hogy termékei egyre biztonságosabbak legyenek.