Amit az apasági nyilatkozatról tudni érdemes

apa apaság kislány lány ölelés
Vágólapra másolva!
Az elismerő nyilatkozatot csak személyesen lehet megtenni. Az elismerést és a hozzájárulást az anyakönyvvezetőnél, a bíróságnál, a gyámhatóságnál vagy hivatásos konzuli tisztviselőnél kell jegyzőkönyvbe venni vagy közjegyzői okiratba foglalni. A jegyzőkönyv vagy az okirat aláírását követően az apai elismerő nyilatkozatot visszavonni már nem lehet – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Bekk Judit kifejtette: napjainkban sok pár dönt úgy, hogy házasságkötés nélkül vállal gyermeket. Ilyen esetben az édesapának - annak érdekében, hogy új jogállását a törvény is elismerje - teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tennie.

Apai elismerő nyilatkozat alapján akkor tekinthetünk egy férfit édesapának, ha a gyermek anyja a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő – vagy legalább annak egy része alatt – nem volt házas, és úgynevezett apasági vélelmet keletkeztető reprodukciós eljárásban (talán legismertebb ilyen a lombikprogram) sem vett részt.

A nyilatkozat a mérvadó

Akkor is a nyilatkozat lesz a mérvadó, ha a törvény alapján korábban felállított apasági vélelem valamilyen okból megdől. Ilyen esetekben azt a férfit kell a gyermek apjának tekinti, aki a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal a magáénak ismeri el.

Ilyen nyilatkozatot csak olyan férfi tehet, aki a gyermeknél legalább 16 évvel idősebb – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Apai elismerő nyilatkozat már a fogamzási idő kezdetétől tehető, vagyis nem kell megvárni azt, hogy megszülessen a gyermek. Akkor azonban, ha az apai elismerő nyilatkozat megtételére már a gyermek születése előtt sor kerül, a nyilatkozat a gyermek megszületésekor válik csak teljes hatályúvá.

Más személyek hozzájárulásai és nyilatkozatai

Az apai elismerő nyilatkozat teljes hatályához szükséges az anyának, a kiskorú gyermek törvényes képviselőjének és - ha a gyermek a 14. életévét betöltötte - a gyermeknek a hozzájárulása is.
Ha az anya, vagy a gyermek már nem él vagy nyilatkozatának megtételében tartósan gátolva van, a hozzájárulást a gyámhatóság adja meg.

Ha a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat megtételére nagykorú gyermek esetében kerül sor, a gyermek nyilatkozhat, hogy a vér szerinti apa családi nevét kívánja-e a továbbiakban viselni vagy az addig viselt családi nevét viszi tovább. Ha a gyermek erről nem nyilatkozik, nevét az apaság vélelme nem érinti, a továbbiakban is korábbi nevét fogja használni.

Forrás: Getty Images/Fuse/Fuse

Az elismerő nyilatkozatot csak személyesen lehet megtenni. Az elismerést és a hozzájárulást az anyakönyvvezetőnél, a bíróságnál, a gyámhatóságnál vagy hivatásos konzuli tisztviselőnél kell jegyzőkönyvbe venni vagy közjegyzői okiratba foglalni. A jegyzőkönyv vagy az okirat aláírását követően az apai elismerő nyilatkozatot visszavonni már nem lehet.

A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat mindenkivel szemben hatályos. Jól látszik, hogy az apasági nyilatkozat megtétele nem pusztán a férfiak döntése, ahhoz elengedhetetlen az édesanyák – és bizonyos esetben a gyermek – hozzájárulása is.

Látni kell továbbá, hogy ez egy igen komoly döntés, melyet nem lehet egy újabb nyilatkozattal meg nem történté tenni – mondta végezetül dr. Bekk Judit.