Vágólapra másolva!
Változott az európai M&A piac kockázatmegosztása 2016-ban - derül ki a nemrégiben nyilvánosságra hozott CMS European M&A study 2017 című elemzésből. A globális cég budapesti irodája, a CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda szakértője, dr. Kircsi Anikó az elmúlt hat év több mint 3000 lezárt ügyletének elemzéséből született tanulmány főbb észrevételeit ismertette az Origónak.Idén is számos lehetőséget tartogat az európai és kelet-közép-európai M&A piac, a vevők kockázatvállalási hajlandósága ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat – hívta fel a figyelmet dr. Kircsi Anikó, a budapesti iroda, a CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda társasági jogi és M&A csoportjának vezetője.
Vágólapra másolva!

2016 politikai változásai és az ennek nyomán bekövetkező gazdasági bizonytalanságok jelentős hatással voltak a vevői és eladói hozzáállásra is a vállalatfelvásárlások és fúziók piacán. Az európai M&A piacot elemző tanulmányunk egyik fő meglátása, hogy a vevők egyre óvatosabbak, ezért egyre nagyobb fennmaradó kockázat hárul az eladókra, amely egy 2010 óta fennálló trend megfordulását jelezheti.

Óvatosabb vevői magatartás 2017-ben

Várhatóan az óvatosabb vevői magatartás 2017-ben is jellemző lesz, leginkább az európai geopolitikai környezetben bekövetkező változások (úgymint a német, francia, vagy a hollandiai választások), és az ennek következtében fellépő bizonytalan üzleti környezet miatt.

Ugyanakkor a vonzó felvásárlási és fúziós lehetőségek továbbra is több stratégiai és magánbefektetőt vonzhatnak a térségbe, leginkább Ázsiából. Az észak-amerikai befektetők aktivitása azonban vélhetően idén leginkább Észak-Amerikában koncentrálódhat, az új adminisztráció által létrehozott protekcionista intézkedések és a kedvezőbb adókörnyezet miatt.

2016 további jellegzetessége az earn-out-ok népszerűségének növekedése volt (azaz az olyan kockázatmegosztó konstrukcióké, ahol a vevő a vételár egy részét a céltársaság jövőbeli teljesítményétől függően fizeti ki).

Kelet-Közép-Európa és a tanulságok

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy ez a trend Kelet-Közép-Európára kevésbé volt jellemző, mint Európa többi részére, köszönhetően annak, hogy ez a kockázatmegosztó mechanizmus leginkább az innovációs szektorokban elterjedt, és kevésbé az olyan eszköz-alapú szektorokban, mint amilyen az ingatlan és építőipar – hangsúlyozta dr. Kircsi Anikó.

A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda Forrás: CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda

Utóbbiak pedig 2016 legaktívabb szektorai voltak M&A szempontból a kelet-közép-európai régióban: összesen 357 ügyet jegyeztek 17,8 milliárd euró értékben.

Ez Magyarországon sem volt másképp: a legjelentősebb tranzakciók az ingatlan-, gyártási- és bankszektorban történtek, a vevőket jellemzően hazai és regionális befektetők alkották.

Előrejelzéseink szerint 2017-ben továbbra is ugyanezen szektorokban várható nagyobb aktivitás.
Összességében, 2016 az ügyletek értékének csökkenését hozta magával Európában, az ügyletek száma azonban változatlan maradt - ez hasonló a 2014-ben mértekhez képest, ugyanakkor elmarad a 2015-ös értékektől.

Mindennek ellenére tavaly Európában így is több ügyletet jegyeztek, mint bárhol máshol a világon, beleértve Észak-Amerikát is – hangsúlyozta végezetül dr. Kircsi Anikó, a budapesti iroda, a CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda társasági jogi és M&A csoportjának vezetője.