Vágólapra másolva!
Az előszerződés nem feltétlen lesz érvénytelen önmagában azért, mert az annak alapján megkötendő szerződés érvénytelen lenne – figyelmeztetett egy érdekes jogi helyzetre a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Bayer Andrea kifejtette: a mindennapi életben gyakran előfordul, hogy bármilyen ügyben előszerződést kötünk – legyen az ingatlan adásvételi szerződés, vagy például egy szemüveg megrendelés, amely alapján kifizetjük a vételár egy részét, jóllehet, a kész szemüveget csak két hét múlva kapjuk meg, amikor a teljes vételár kifizetésével és a szemüveg átvételével megkötjük a végleges adásvételi szerződést.

Előszerződés megkötésére leginkább akkor van szükség, ha bizonyos akadályok elhárulása és/vagy feltételek bekövetkezése még szükséges ahhoz, hogy a végleges szerződést megkössük.

Ha mégsem hárul el az akadály

Amennyiben azonban valamilyen oknál fogva mégsem hárul el a jövőbeni végleges szerződés megkötéséhez szükséges akadály, illetve a várt esemény nem következik be, akkor megfogalmazódik az a fontos kérdés, hogy bármelyik fél elállhat-e az előszerződéstől és követelheti-e az eredi állapot helyreállítását, azaz, hogy a felek számoljanak el egymással.

Alapesetben az előszerződés érvényessége vagy érvénytelensége nem választható el annak a szerződésnek az érvényességétől, vagy érvénytelenségétől, amelynek a megkötésére a felek kötelezettséget vállalnak – mutatott rá a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Például, ha adott esetben egy végleges szerződés megkötése jogszabályba ütközne, és ezért érvénytelen lenne, akkor az előszerződés is érvénytelen. Azonban, amennyiben az előszerződés megkötésének időpontjában reális lehetőség van az előszerződés alapján érvényes végleges szerződés megkötésére, akkor az előszerződés érvénytelensége elválhat az annak alapján megkötendő szerződés érvénytelenségétől.

Forrás: Milous Chab - Dreamstime

Ezért fontos egy adott előszerződés megkötésének időpontjában mindig szem előtt tartani, hogy az abban vállalt kötelezettségektől nem minden esetben lehet elállni, azaz egy előszerződés is teljesülésbe mehet anélkül, hogy létrejönne a végleges szerződés. Különösen a későbbi jogszabályi változások nem eredményezhetik az előszerződés érvénytelenségének megállapítását.

Hogyan védekezhetünk a mai gyorsan változó jogszabálykörnyezetben?

Olyan ügyleteknél, amelynél az előszerződés megkötésének időpontja időtávlatban lényegesen eltér a végleges szerződés megkötésének időpontjától, mindig célszerű olyan kikötéséket alkalmazni, amelyek egyértelműsítik, hogy a felek az előszerződéstől való elállást biztosítják-e vagy sem.

Az előszerződés érvénytelensége ugyanis csak akkor áll fenn, ha eleve nincs reális lehetőség a későbbi érvényes szerződéskötésre, tehát nem hárulhat el az akadálya annak, hogy a felek az előszerződés alapján később érvényes végleges szerződést köthessenek.

Fontos tehát megkülönböztetni, hogy van-e reális lehetőség az előszerződés alapján érvényes végleges szerződés megkötésére vagy sem, mert ha igen, akkor az előszerződés teljesülésbe mehet anélkül, hogy létrejönne a végleges szerződés – hangsúlyozta végezetül dr. Bayer Andrea.