Fellépés a jogsértő domainnév ellen (2. rész)

takarékoskodás, befektetés, tájékozódás
A befektetők közül egyre többen használják az internetet tájékozódásra
Vágólapra másolva!
Akinek jogos érdeke fűződik annak megállapításához, hogy a feltételes használatba adott domain az adott igénylő részére történő delegálása a szabályzatba ütközik, érdeke fűződik a regisztráció megakadályozásához, előtte és utána is felléphet ez ellen. Ám a jog még számos lehetőséget biztosít érdekeinek megvédésére, nem csupán a hivatalos domainregisztrációs szabályzat alapján. Most az írás második részét olvashatják.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos által megalkotott Domainregisztrációs Szabályzat szerint a .hu végződésű domainnevek felkerülnek a nyilvános várólistára, a domain végleges delegálásra azonban csak abban az esetben kerül, ha a kihirdetés kezdő napjától számított 8 napon belül nem emelnek ellene panaszt.

Ha egy panaszos kifogást jelent be, és megjelöli annak okát, akkor bármely általa választott domain regisztrátornál eljárhat. A történet további szereplője a nyilvántartó, vagyis az Internet Szolgáltatók Tanácsa, és van még egy, az Alternatív Vitarendező Fórum (Tanácsadó Testület).

A Tanácsadó Testület eseti állásfoglalását a delegálást megelőzően kérheti a Nyilvántartó vagy bármely regisztrátor saját elhatározásból, illetve a domain-igénylő vagy az igényléssel szemben kifogást előterjesztő panaszos megbízása alapján. Az eljárás megindítására vonatkozó megbízás elfogadását a regisztrátor függővé teheti attól, hogy a megbízó az eljárási díjat befizesse, illetve letétbe helyezze.

A Tanácsadó Testület eseti állásfoglalásában arról dönt, hogy az adott domain az adott Igénylő számára delegálható vagy nem delegálható. Amennyiben az eseti állásfoglalás alapján a feltételes használatba adott domain törlésére kerül sor, a törlés napjától számított 60 napig az adott domainre csak a panaszos jogosult új igényt benyújtani, amennyiben az ilyen irányú szándékot a panasz benyújtásánál a panaszos regisztrátora a nyilvántartásban jelezte.

Ügymenet a delegálás után

A domain név regisztrációja után bírósági úton vagy Alternatív Vitarendezési Fórumon útján lehet fellépni. A bírósági úton történő fellépés jellemzően védjegy alapján, védjegybitorlás jogcímén történik.

Az Alternatív Vitarendező Fórum a domain név visszavonását vagy a kérelmező javára történő átruházását rendeli el, amennyiben a domain név azonos egy olyan névvel vagy megtévesztően hasonlít egy olyan névhez, amely a kérelmező javára valamely hatályos magyar vagy közösségi jog által védett név, vagy amelynek használatára a Kérelmező valamely magyar vagy közösségi jogszabály alapján jogosult.

Akkor is így dönt, ha a kérelmezett a domain nevet anélkül igényelte, hogy a névhez joga vagy jogos érdeke fűződne vagy a kérelmezett a nevet rosszhiszeműen igényelte vagy annak felhasználása rosszhiszeműen történik.

Forrás: Pixabay

A kérelmező ugyanis a kért domain nevét a jogszabályok és a szabályzat keretei között szabadon választja meg, ugyanakkor a lehető legnagyobb gondossággal tartozik eljárni abban a tekintetben, hogy a név igénylése, használata ne sértse más jogát. Így miként korábban is volt szó róla, elvárható, hogy adomain név megválasztása előtt ellenőrizze a cégjegyzéket, illetve a védjegy adatbázist.

Védjegykérdések

A védjegyadatbázis ellenőrzése azért kardinális kérdés, mert védjegyoltalom alapján a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára. A védjegy az árujelzők legfontosabb fajtája. A védjegy, mint árujelző, az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, egymástól való megkülönböztetésére, a fogyasztók tájékozódásának előmozdítására szolgáló jogi oltalom.

A kizárólagos használati jog alapján a védjegyjogosult bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül gazdasági tevékenység körében használ a védjeggyel azonos megjelölést olyan árukkal, illetve szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek azonosak a védjegy árujegyzékében szereplőkkel.

Vagy olyan megjelölést használ, amelyet a fogyasztók a védjeggyel összetéveszthetnek a megjelölés és a védjegy azonossága vagy hasonlósága, valamint az érintett áruk, illetve szolgáltatások azonossága vagy hasonlósága miatt.

További kitétel: a védjeggyel azonos vagy ahhoz hasonló megjelölést a védjegy árujegyzékében szereplőkkel nem azonos vagy azokhoz nem hasonló árukkal, illetve szolgáltatásokkal kapcsolatban, feltéve, hogy a védjegy belföldön jó hírnevet élvez, és a megjelölés alapos ok nélkül történő használata sértené vagy tisztességtelenül kihasználná a védjegy megkülönböztető képességét vagy jó hírnevét.

Mindezért iparjogvédelmi eljárást kezdeményezhetnek a jogszabályt megszegő ellen, súlyosabb esetben pedig büntetőeljárást.