Rátky és Társa: az E.ON-RWE megállapodás hatásai a magyar energiapiacra

2018.09.12. 13:57

A magyar energiapiacra igen jelentős hatással lesz mind a földgáz, mind a villamos energia tekintetében az a nagy figyelmet kapott, közelmúltbeli tranzakció, amely a két legnagyobb német energiakonszern, az E.ON és az RWE kötött egymással – hívta fel az Origó figyelmét a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Tóth Máté utalt arra is, hogy mielőtt a tranzakció végrehajtásra kerülne, nem csupán az E.ON és RWE döntéshozó szerveinek, ám az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia azt, méghozzá az összefonódások ellenőrzésére irányuló eljárás keretében.

A Rátky és Társa Ügyvédi Iroda szakértője kifejtette: az E.ON és az RWE, a két legnagyobb német energiakonszern a közelmúltban megállapodott egymással egy olyan tranzakcióban, mely az üzletágaik átszervezését fogja eredményezni.

A tranzakció lényege, hogy az E.ON meg kívánja vásárolni az RWE 76,8 százalékos részesedését az Innogy-ban – mutatott rá dr. Tóth Máté.

Egy eszközcserén keresztül az RWE megkapja az E.ON megújuló energia-üzletága döntő részét, 16,67 százalékos kisebbségi tulajdonrészt a megnövekedő E.ON-ban és bizonyos további eszközöket. Az E.ON 1,5 milliárd eurót is kap az RWE-től.

(További részletek a következő címen: http://www.rwe.com/web/cms/de/110504/rwe/investor-relations/news/news-ad-hoc-mitteilungen/?pmid=4015822.)

A nyár folyamán egyébként ennek az egyesülésnek megkezdődtek a szerződéses előkészítő lépései is.

Jelentős következményekkel jár

A Rátky és Társa Ügyvédi Iroda szakértője szerint Magyarországon ez a tranzakció igen jelentős következményekkel jár az elosztói szinten mind a földgáz, mind a villamos energia tekintetében.

Bár az RWE és az E.ON kivonult a villamosenergia-termelő társaságokból (debreceni erőmű, nyíregyházi erőmű, Gönyű évekkel ezelőtt, illetve a mátrai erőmű a közelmúltban), ám még mindig van egy sor elosztó, akik itt relevánsak.

Magyarországon összesen öt villamos energia- és kettő földgáz-elosztótársaság van, melyet az összevonás érint. Az elosztótársaságok ráadásul közgazdaságtani értelemben természetes oligopóliumok vagy területi monopóliumok.

A szabadpiaci (nem egyetemes szolgáltatói) villamos energia eladási adatok alapján közel a piac fele érintett Magyarországon, míg az egyetemes szolgáltatási piac 90 százalékát érinti az E.ON – ELMŰ-ÉMÁSZ integráció.

Ennek megfelelően jelentős változások várhatók Magyarországon, a hazai energiapiac érintettsége számottevő – emelte ki dr. Tóth Máté.

dr. Tóth Máté, a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda szakértőjeForrás: Rátky és Társa Ügyvédi Iroda

A helyzetet tovább komplikálja, hogy az érintett elosztók, az ELMŰ és az ÉMÁSZ tőzsdén jegyzettek, és az EnBW blokkoló kisebbséggel rendelkező részvényese ezeknek. Ezek társasági jogilag jelentenek izgalmakat az érintetteknek.

Persze, mielőtt a tranzakció végrehajtásra kerülne, nem csupán az E.ON és RWE döntéshozó szerveinek, de az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia azt, méghozzá az összefonódások ellenőrzésére irányuló eljárás keretében.

Ráadásul a releváns piacok közvetlenül érintett szereplői jogosultak részt venni az eljárásban, vagy legalábbis jogosultak a bizottsági meghallgatásra, ideértve a magyar energetikai cégeket is. Ennek Németországban van nagy relevanciája, az ottani jogászok nagy örömére.

Ez a lehetőség arra szolgál, hogy érdemben befolyást lehessen gyakorolni azokra a feltételekre, amelyek mentén a tranzakció jóváhagyásra kerül, vagyis a valóság – a piac – szempontjait vinni be egy formális-jogi hatósági eljárásba – hangsúlyozta végezetül a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda szakértője.