Mit jelent az anyasági támogatás és kik jogosultak rá?

Anya Gyermek Család A szülőség sokkoló oldala: egyedülálló anyaság
Vágólapra másolva!
Az anyasági támogatás minden édesanyává vált nőnek jár, feltéve, hogy az erre irányuló kérelmet a szülést követő hat hónapon belül benyújtja és megfelel a kötelező előírásoknak – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. A korábbi szabályokhoz képest jelentős változás a határon túliak számára, hogy a 2018-as évtől anyasági támogatásban részesülhet a nem Magyarországon élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyermek anyja vagy gyámja is, feltéve, hogy rendelkezik magyar igazolvánnyal.
Vágólapra másolva!

Dr. Sári Judit kifejtette: az anyasági támogatáshoz több kritériumnak is meg kell felelni. Így az anyának várandóssága alatt legalább 4 alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer – várandósgondozáson kell részt vennie.

Örökbefogadó szülőként is jár a támogatás, ha a szülést követő 6 hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték. Gyám esetében pedig akkor él a jogosultság, ha a gyermek a születését követő 6 hónapon belül – szintén jogerős határozat alapján – a gondozásába kerül.

Jelentős változás a határon túliak számára

A korábbi szabályokhoz képest jelentős változás a határon túliak számára, hogy a 2018-as évtől anyasági támogatásban részesülhet a nem Magyarországon élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyermek anyja vagy gyámja is, feltéve, hogy rendelkezik magyar igazolvánnyal.

Nem jár anyasági támogatás, ha a szülők a gyermek születése előtt nyilatkozatukkal hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához, kivéve, ha a nyilatkozatot határidőben visszavonták – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Szintén nem jár támogatás, ha a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

Kivéve, ha az elrendelt gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről.

A kérelem benyújtása

Az anyasági támogatás iránti igényt a „Kérelem anyasági támogatás megállapítására" elnevezésű nyomtatványon nyújthatjuk be, mely ingyenes dokumentum az államkincstár weboldalán keresztül is elérhető.

Forrás: Thinkstock

A nyomtatvány részletesen felsorolja a kérelemhez benyújtandó iratok, iratmásolatok listáját. Tartsuk szem előtt, hogy a határidő a gyermek születését követő 6 hónap.

A támogatás gyermekenkénti összege megegyezik a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával (2018-ban 64.125 forint), ikergyermekek esetében pedig a 300 százalékával (2018-ban 85.500 forint) – mondta végezetül dr. Sári Judit.