Nem mindegy, milyen nyelviskolába jár a gyerek

nyelviskola, nyelvtanulás, nyelvvizsga illusztráció
adult education, foreign languages is practiced in this private "Lernstuebchen". The pupils here to learn or refresh it to the English language. But also French, Spanish and Polish will be offered. |
Vágólapra másolva!
Sokat mondó, jónak ígérkező nyelviskolák, bejáratott nevek – a fogyasztók rögtön döntenek általában akkor, amikor az a kérdés, hogy pontosan hol kívánják fejleszteni nyelvtudásukat. A szülők természetesen mindig a legjobbat, és a legszínvonalasabb képzést akarják gyermeküknek, azonban még a legpatinásabb, jónak ígérkező nevek, nyelviskolák esetében is előfordulhatnak fogyasztóvédelmi problémák, csalódások, de akár átverések is – hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.
Vágólapra másolva!

Megtörtént olyan eset például, hogy a fogyasztó beiratkozott egy nyelviskolába, és a nyelvtanfolyam díját már előre, egy összegben egyenlítette ki.

Azonban már annak első órája is elmaradt, ráadásul a nyelviskolától semmilyen anyagot nem kapott (sem papír alapú, sem elektronikus tananyagot, de még csak szerződést sem).

A fogyasztó csak később döbbent rá, hogy hiába hirdette magát az intézmény neves, eredetileg angliai nyelviskola gyakorló budapesti intézményének, csak később jött rá arra, a feltüntetett angliai címen nem volt megtalálható semmilyen iskola.

Interneten ellenőrizni a nyelviskolát

Épp ezért előre utána kell nézni az interneten az intézménynek és annak is, hogy kinek milyen tapasztalata volt a nyelviskolával.

Ma már ugyanis a vállalkozások nagyobb többségének van regisztrált adatlapja a közösségi oldalakon, ahol a fogyasztók kifejthetik és ki is fejtik véleményüket, milyen tapasztalatokat szereztek.

Így a közösségi adatlapon megtett fogyasztói értékelések, hozzászólások, bejegyzések és kommenték nagyon hasznosak a kiválasztásban!

Forrás: AFP/DPA-PA/Klaus Rose

Csak olyan nyelviskolával kössenek a fogyasztók szerződést, amely rendelkezik engedéllyel, akkreditációval és előtte tájékozódjanak arról, szerepelnek-e az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ internetes honlapján (https://nyak.oh.gov.hu) vezetett internetes listában.

Számoljanak azzal is, hogy esetleg a tanfolyam díja mellett még további költségek merülhetnek fel.

Például, nem biztos, hogy az fedezi a szükséges tankönyvek, munkafüzetek, jegyzetek vagy egyéb felkészülési anyag árát, külön kérdezzenek rá erre. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a fogyasztó vagy a nyelviskola biztosítja ezeket és az kinek a költsége.

Ha fizetésre kerül sor, azt kizárólag számla vagy átvételi elismervény ellenében tegyék, máskülönben a szerződéskötést, illetve az összeg megtérítését nem fogják tudni bizonyítani vita esetén – hangsúlyozza végezetül a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.