Jogszabály és előírás: hol tároljuk a totálkáros autónkat?

autóbaleset, Csepel, villanyoszlop
Életveszélyesen sérült a sofőr, kevésen múlt, hogy az autóroncsra nem esett rá a villanyoszlop i
Vágólapra másolva!
Nem ritka, hogy a balesetben érintett gépjármű nem csak gazdasági értelemben, hanem fizikailag is totálkárosra törik. Egy ilyen helyzetben nem pusztán a biztosítókkal történő nehézkes ügyintézés, az új autó beszerzése, hanem a roncs további tárolása is okozhat számunkra fejfájást – figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Vágány Tamás szerint kézenfekvőnek tűnhet ugyan, hogy az autómentő üzemképtelen gépjárművünket letegye a házunk előtt, hogy ott várja meg a biztosító kárszakértőjét, illetve a későbbiekben a roncskereskedőt, aki üzemképtelen gépjárművünket úgyis trélerrel fogja elszállítani.

E tárolási módszer azonban nem biztos, hogy megfelel minden jogszabályi előírásnak.

Szinte minden önkormányzatnak van rendelete

Hazánkban törvény ugyan nem tiltja az üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolását, ugyanakkor erre vonatkozóan kijelenthető, hogy szinte minden helyi önkormányzat megalkotta saját rendeleti szintű szabályozását.

Az erre vonatkozó szabályokat gyakran a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletek, ritkább esetben a közterületek használatáról szóló rendeletek vagy speciálisan e kérdéskör szabályozására alkotott rendeletek tartalmazzák.

Tekintettel az egységes szabályozás hiányára, minden esetben szükséges tájékozódnunk arról, hogy az érintett önkormányzat által alkotott szabályok szerint hol, hogyan és meddig tárolhatjuk üzemképtelen gépjárművünket – húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Teljes tilalom vagy megengedett tárolási időtartam

Nagyobb városokban általában teljes tilalom vonatkozik a főútvonalakra és általában a tömegközlekedési eszközök által használt útvonalakra is, így üzemképtelen gépjárművünket célszerű mellékútvonalon elhelyezni. Ezen túlmenően a legtöbb esetben mellékútvonalon is csak korlátozott ideig tárolható közlekedésre alkalmatlan jármű.

Ez utóbbi esetben a megengedett közterületen történő tárolás időtartama igen széles skálán mozog: egyes önkormányzatok akár 30 napra is megengedik az ilyen jellegű tárolást, míg más önkormányzatok területén ez csupán 10 nap.

Sok önkormányzat esetében van arra is lehetőségünk, hogy engedélyt kérjünk a maximális tárolási időtartam meghosszabbítására, vagy ennek érdekében szerződést kössünk az önkormányzattal, természetesen külön díj ellenében.

Forrás: BM OKF

Általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben valaki a tárolásra vonatkozó szabályokat megszegi, az önkormányzat – igen gyakran a közterület-felügyelet aktív közreműködésével – először felszólítja a roncs eltávolítására. Amennyiben az illető ennek nem tesz eleget, úgy intézkedik annak elszállítása iránt is.

Értékesíthetik vagy megsemmisíthetik a roncsot

Végső esetben az önkormányzatok akár értékesíthetik vagy megsemmisíthetik a roncsot, a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak pedig mindenképpen meg kell fizetnie a roncs elszállításával, tárolásával, értékesítésével vagy megsemmisítésével járó költségeket.

Ezen túlmenően az önkormányzatok a tulajdonossal vagy az üzembentartóval szemben közigazgatási bírságot is kiszabhatnak, melynek összege akár a többszázezer forintot is elérheti.

Fontos kiemelni továbbá, hogy üzemképtelen gépjárműnek nem csak az az autó minősülhet, amely baleset következtében fizikai értelemben működésképtelenné vált, hanem az is, melynek lejárt a műszaki érvényessége vagy hatósági jelzéssel, azaz rendszámmal nem rendelkezik.

Üzemképtelennek minősülő gépjárművek esetében érdemes tehát tájékozódni az érintett önkormányzat vonatkozó rendeletéről a további bosszúságok elkerülése érdekében – mondta végezetül dr. Vágány Tamás.