2019 legfontosabb jogszabályváltozásai

szilveszter, újév, buli, utcabál
Budapest, 2019. január 1. Szilveszterezők a budapesti Vörösmarty téren 2019. január 1-jére virradó éjjel. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
2019. január elsejétől emelkedett a minimálbér és a szakmunkásoknak járó bérminimum, tovább nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye. Kevesebb lett a bankadó, 20 ezer forintig pedig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól. A családi otthonteremtési kedvezménnyel már a kétgyermekes családok is felvehetik a 10 millió forintos támogatott kamatozású hitelt, a nagycsaládosok kedvezményes hitelét pedig 15 millió forintra emelték.
Vágólapra másolva!

2019. január elsejétől a minimálbér havi bruttó összege 149 ezer forint, a garantált bérminimum havi bruttó összege pedig 195 ezer forint lesz.

2020 januárjától egy újabb 8 százalékos növekedés következhet be, amelynek alapján a minimálbér összege 161 ezer forint, a garantált bérminimum összege pedig 210 ezer 600 forint lehet.

Nyugdíj és rendvédelem

A nyugdíjak 2,7 százalékkal emelkedtek. Az átlagos havi járadék így 134 ezer forintra nőtt. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. A várakozások szerint 2019-ben több tízezerrel nőhet a nyugdíj mellett dolgozók jelenlegi száma.

A katonák és rendvédelmi dolgozók bére 5 százalékkal lett magasabb, mint 2018-ban volt. Január 1-jétől folytatódik a katonák béremelése: újabb 5 százalékkal emelkedik a katonák illetménye. Ez a honvédelmi életpályában megkezdett bérrendezés 4. üteme, 2015 és 2019 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a katonák fizetése.

Otthonápolási díj

Emelkedett a gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től. Az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével. A cél, hogy 2022-re a díj elérje az akkori minimálbér összegét.

A díjat azok a családok is megkapják, ahol a gyermek már elmúlt 18 éves.

Átalakuló cafetéria

Csak a Szép-kártya marad, mint kedvező adózású béren kívüli juttatás, szálláshelyre 225 ezer, vendéglátásra 150 ezer, szabadidőre pedig 75 ezer forint adható. Adómentes marad még a bölcsődei vagy óvodai ellátásra és az önkéntes pénztárakba fizetett összeg.

Ám a munkáltatóknak idén januártól adózniuk kell az Erzsébet-utalvány, a helyi bérletek kifizetése vagy az albérlet-támogatás után.

Csok, adókedvezmény

A családi otthonteremtési kedvezménnyel már a kétgyermekes családok is felvehetik a 10 millió forintos támogatott kamatozású hitelt. A nagycsaládosok kedvezményes hitelét pedig 15 millió forintra emelték.

A kétgyermekesek 2019-től havi 40 ezer forintos adókedvezményt kapnak.

Kisebb bankadó, csökkenő élelmiszeráfák

Több termék és szolgáltatás áfája viszont csökkent: kevesebb lett a bankadó, 20 ezer forintig pedig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Forrás: MTI/Mónus Márton

A sertés-, a baromfihús, a tojás, a hal és a friss tej után pedig januártól az UHT, vagyis a hosszan friss, hűtést nem igénylő tejek áfája is 5 százalékra csökkent.

Jó hír a kis vállalkozásoknak és katásoknak

Nyolcmillió forintról tizenkétmillióra emelték a kis- és középvállalkozások alanyi adómentességének határát az idei évtől.

A kisadózókra, katásokra vonatkozó új szabályok szerint a diákoknak akkor is csak havi 25 ezer forint adót kell fizetniük, normál 50 ezres adótétel helyett, amennyiben 25 éves korukig a tanulmányaikat szüneteltetik.

Ugyanakkor a lakosságnak szolgáltatásokat nyújtó kisadózókat pedig az alanyi áfa-mentesség értékhatárának növekedése érinti pozitívan.