D.A.S. JogSzerviz: mit lehet tenni, ha ugat a szomszéd kutyája?

kutya iskola golden retriever
TO GO WITH AFP STORY by ETIENNE BALMER - Picture taken on September 15, 2010 shows dog Paula looking at the exercise book of a pupil in a classroom of the Leopoldschule school in Karlsruhe, southwestern Germany. The school works with dogs integrating them into the daily tuition. Paula is on of the country's pupils' pooches, who in Germany help troubled children find success in the classroom. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A Polgári Törvénykönyv kimondja, a tulajdonos az ingatlan használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, mellyel szomszédjait szükségtelenül zavarja. Mindenekelőtt keressük meg a zaj forrását, az érintett szomszéd felé pedig jelezzük a problémát. Előfordulhat, hogy nem is tartózkodik otthon a zajos időszakokban, így tudomása sincs az ugatásról – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Főképp a társasházban, bérházban élők számára jelenthet kellemetlenséget, okozhat álmatlan éjszakákat, ha a szomszéd kutyája szinte állandóan ugat. Mit tehet a kialvatlan szomszéd? – tette fel a kérdést dr. Sári Judit.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, a tulajdonos az ingatlan használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, mellyel szomszédjait szükségtelenül zavarja.

Mindenekelőtt keressük meg a zaj forrását, az érintett szomszéd felé pedig jelezzük a problémát. Előfordulhat, hogy nem is tartózkodik otthon a zajos időszakokban, így tudomása sincs az ugatásról.

Házirend és közös képviselő

Ha nem járunk eredménnyel, érdemes előkeresnünk a társasház házirendjét, és tanulmányozni a vonatkozó szabályozást.

Majd az abban foglalt tudással felvértezve, egy ajánlott, tértivevényes levélben, rövid határidő tűzésével ismét felszólítani az illetőt az általános társadalmi együttélés normáinak betartására, a lehetséges – az alábbiakban kifejtett – következmények kilátásba helyezésével.

A következő lépcsőfok a közös képviselő bevonása. Tárjuk fel előtte is problémánkat, jelezzük, ha esetleg többeket is érint az ügy, s kérjük, keresse fel ő is az érintettet, szólítsa fel arra, hogy keressen megoldást a kutyaugatás megszüntetésére – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A birtokvédelmi eljárás kezdeményezése

Ha továbbra sincs számunkra pozitív eredmény, a sérelmes helyzet kialakulásától számított egy éven belül, birtokvédelmi eljárást kezdeményezhetünk az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőnél.

Ekkor helyszíni szemle tartásával kerül megállapításra, a szomszéd egyáltalán eleget tett-e az ebtartás jogszabályban előírt követelményeinek. Biztosít-e elegendő férőhelyet kis kedvence számára, egyéb szükségleteit figyelembe veszi-e stb.

Forrás: AFP/Daniel Roland

Fontos, hogy a birtokvédelmi eljárás lefolytatásához szükséges bizonyítékok szolgáltatására a kérelmező köteles. Így tanácsos különböző napszakokban, jó minőségű hangfelvételeket készítenie az ugatásról, melyeket csatolhatunk a kérelemhez.

A jegyző a kérelemnek helyt adó határozatában akár el is tilthatja szomszédját az eb lakásban való tartásától, kötelezheti a négylábú-tartás feltételeinek betartására.

A jegyzői elutasító határozatot pedig, az ingatlan fekvése szerint illetékes járásbíróság előtt támadhatja meg, keresetlevél benyújtásával – mondta végezetül dr. Sári Judit.