Mit tehetek, ha nincs írásbeli munkaszerződésem?

A nők 100 000 forinttal kevesebb fizetéssel is beérnék, mint a férfiak
kézfogás mosoly interjú állás
Vágólapra másolva!
Köztudott, hogy a munkaviszony a munkaszerződéssel jön létre. Ami pedig az alakiságot illeti, azt kötelező írásba foglalni. Ám sajnos, igen gyakran találkozunk olyan felállással, amikor a megállapodásnak nincs kézzelfogható nyoma. Mi tévők legyünk, ha hasonló helyzetbe kerülünk? A D.A.S. JogSzerviz szakértője járja körbe a témát.
Vágólapra másolva!

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a munkaszerződést írásba kell foglalni. Ha ezt elmulasztják a felek, az érvénytelenségre csak a munkavállaló hivatkozhat, mégpedig a munkába lépését követő 30 napon belül – fejtette ki dr. Sári Judit.

E határidő elmulasztása azzal jár, hogy a későbbiekben, e hiányosságra hivatkozva a munkáltató például nem tagadhatja meg a munkabér kifizetését. Sőt, a foglalkoztatási kötelezettségének is köteles eleget tenni.

A papír alapú munkaszerződés

De munkavállalóként miért is áll érdekünkben, hogy legyen egy papír alapú munkaszerződésünk? – tette fel a kérdést a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Azért, hiszen számos későbbi vita, jogi hercehurca előzhető meg a foglalkoztatás alapvető körülményeinek az írásba foglalásával. Ugyanis a munkaszerződésnek vannak kötelező elemei. Ide tartoznak a felek nevei, személyes adatai, az alapbér, valamint a munkakör.

Feltűnhet, hogy a munkaviszony időtartama nem szerepelt a felsorolásban. Ennek az az oka, hogy ha ez utóbbi hiányzik a megállapodásból, a munkaviszony automatikusan határozatlan időtartamra jön létre.

Vagy: ha a megállapodásnak nem része a munkahely pontos megjelölése, munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló szokás szerint végzi a munkáját.

Az írásbeli szerződés kockázatai

Míg ez utóbbi két elem orvosolható, addig igencsak nagy bajba kerülhetünk, ha írásbeli szerződést nem kötöttünk, az első munkanapunkon azonban a munkáltató közli velünk, hogy az asszisztensi teendők ellátása helyett az iroda és a raktárhelyiség tisztán tartását várja el tőlünk.

Vagy: az első ledolgozott hónapot követően kiutalt munkabérünk meg sem közelíti azt az összeget, amelyet a főnök ígért még mielőtt kezet ráztunk az alkura.Ha kifogásoljuk az írásbeliség hiányát, munkáltatónk pedig nem hajlandó eleget tenni a kérésünknek, az érvénytelenség jogkövetkezményei állnak be.

Forrás: Shutterstock

Ha kifogásoljuk az írásbeliség hiányát, munkáltatónk pedig nem hajlandó eleget tenni a kérésünknek, az érvénytelenség jogkövetkezményei állnak be.

Ez azt jelenti, hogy a főnök köteles azonnali hatállyal megszüntetni a munkaviszonyt, és annyi időre járó távolléti díjat fizetni, amennyi a munkáltató felmondása esetén járna.

Ezen felül pedig igényt tarthatunk a munkabérre, valamint az időarányos szabadság megváltására is – hangsúlyozta végezetül dr. Sári Judit.