D.A.S. JogSzerviz: amikor a sofőr a GPS alapján magánparkolóba téved

GPS-szel megelőzhetők a focisérülések sport foci gps
http://www.dreamstime.com/stock-image-woman-using-gps-car-image27674551
Vágólapra másolva!
Gyakori problémaként merül fel, főleg a nagyobb városokban, hogy a gépjárművezető a GPS alapján magánparkolóba téved, és ahelyett, hogy az ide érvényes parkolási jegyet váltaná meg, mobilon keresztül az érintett város parkolási díját fizeti meg. Mi ilyenkor a teendő? A D.A.S, JogSzerviz szakértői járják körül a jogi környezetet.
Vágólapra másolva!

A fenti problémával kapcsolatosan több megkeresés is érkezett a D.A.S. JogSzerviz szakértőihez. Általánosan bevett volt, hogy GPS koordinációk alapján, mobil applikáció alkalmazásával váltották meg a közterületre szóló parkolási jegyet.

Ugyanakkor mindegyik esetben az derült ki, hogy valójában nem közterületen, hanem magánparkolóban álltak meg az érintett járművel.

Felszólítással élnek a magánparkolók üzemeltetői

Emiatt a magánparkolók üzemeltetője felszólítással élt az érintett gépjármű üzemben tartói felé, a magánparkolóban történő várakozás díjának megfizetése miatt.

Bár lehetséges, hogy vannak olyan esetek, amikor a magánparkolóba történő behajtás során nem ismert, hogy olyan magánterületről van szó, ahol a várakozás díjköteles, azonban a legtöbb esetben ez sajnos jól látható módon kitáblázásra kerül.

A behajtással és parkolással a szolgáltatást az érintett sofőr sajnos ráutaló magatartással igénybe veszi, és az irányadó szabályokat elfogadja. Emiatt – ha a parkolási díjat nem fizeti meg – úgy sajnos nagy valószínűséggel a vele szemben támasztott követelés is megalapozott lesz.

A gyakorlati tapasztalat

Sokan próbálnak arra hivatkozni, hogy a GPS rossz helyre irányította őket, egyben a mobil applikáció is tévesen jelölte meg közterületen törtnő parkolást.

dreamstime

Ez sajnos nem fogja az üzemben tartót mentesíteni a fizetési kötelezettsége alól, azonban a kifogását előterjesztheti az érintett applikáció üzemeltetője felé.

Hogy ez milyen eredménnyel fog járni, ez sajnos kétséges, mivel a gyakorlati tapasztalat sajnos az, hogy az általános szerződési feltételekben igen részletesen leszabályozásra kerülnek ezek a kérdések is és sajnos nem a felhasználó javára – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.