Így lehet egyedi rendszámtáblánk a jogszabály szerint

rendszám
Vágólapra másolva!
Egyre gyakrabban láthatunk az utcákon egyedi rendszámtáblával közlekedő járműveket, szinte azt is mondhatnánk, hogy divatja lett. A D.A.S. JogSzerviz szakértője bemutatja, hogy milyen feltételei vannak az egyedi rendszámtábla igénylésnek.
Vágólapra másolva!

Egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámtábla legyen? Első körben a fenti kérésre kell tudnunk a választ, ugyanis teljesen más szabályok és eljárás vonatkozik a kettőre – fejtette ki dr. Fekete Klaudia.

Kérelemre engedélyezhető az egyénileg kiválasztott rendszámtábla, ha a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján megfizettük az igazgatási szolgáltatási díjat.

Ez a rendszámtábla típus a sorozatban előállítható, de még le nem gyártott fajtára vonatkozik.

Egyedileg előállított rendszámtábla pedig a legalább 4, legfeljebb 5 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 2 folyamatos számjegyből, együttesen 6 jelből áll. Ennél a típusnál a 0 számjegy önállóan nem alkalmazható.

Továbbá fontos követelmény, hogy nem engedélyezhető 4 betűjelből és 2 számjegyből álló egyedileg előállított rendszámtábla legyártása iránti kérelem, ha a kiválasztott rendszám 4 betűjel karaktere közül az első karakter S vagy R betűjel.

Az egyénileg kiválasztott rendszámtábla megválasztását és az egyedileg előállított rendszámtábla legyártását a XIII. Kerületi Hivatal, míg a sorozatban előállított rendszámtábla egyénileg kiválasztott rendszámtáblává történő átminősítését a közlekedési igazgatási hatóság engedélyezi.

A rendelet alapján az egyénileg kiválasztott, vagy az egyedi rendszámtábla az engedély kiadását követően a járműre első forgalomba helyezésével, Magyarországon már forgalomba helyezett jármű esetében pedig úgynevezett átrendszámozással kerül a járműre.

Fontos kiemelni, hogy ezeket az egyénileg kiválasztott, valamint az egyedi rendszámtáblát annak jogosítottja a közlekedési igazgatási hatóság engedélyével a tulajdonában, vagy üzemben tartásában lévő más járműre is átszerelheti.

Ebben az esetben a kérelem tartalmától függően az eredeti járművet a forgalomból ki kell vonni, vagy át kell rendszámozni és az egyénileg kiválasztott vagy az egyedileg előállított rendszámtáblát a jogosítottnak vissza kell adni.

Abban az esetben, ha a jármű üzembentartója kérelmezi az egyéni, vagy egyedi rendszámtáblát, a gépjárműre csak a tulajdonosának írásos hozzájárulásával szerelhető fel. A rendszámtábla egyéni jellegéről annak jogosítottja lemondhat. Ebben az esetben az egyénileg kiválasztott rendszámtáblát a sorozatban előállított hatósági jelzésekre vonatkozó előírások szerint, a járműhöz hozzárendelten kell kezelni, annak egyedi jellege nem szüntethető meg.

Amennyiben a rendszámtábla egyéni kiválasztására vagy egyedi legyártására jogosított személyében változás áll be, a változás bejegyzésére irányuló kérelmet a közlekedési igazgatási hatóság az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében engedélyezi.

A rendszámtáblának az egyénileg kiválasztott és egyedileg előállított jellegét a forgalmi engedélyben és a nyilvántartásban is jelölni kell – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.