Tévhitek és valóság a parkolási szabályokról

parkolás
Vágólapra másolva!
A közúti közlekedési törvény megadja a kereteket, a fővárosi rendelet pedig a részletszabályokat. Azonban évente két-három módosítás történik a fővárosi rendeletben, így még mindig sok a bizonytalanság az autósok körében. Hogyan parkolhatnak szabályosan, mit lehet tenni, ha már pótdíj fizetési felszólítást kaptak, lehet-e kedvezményesen parkolni az ott lakóknak? A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége segít a tévhitek eloszlatásában.
Vágólapra másolva!

Első tévhit, miszerint bármilyen parkolójegyet utólag be lehet mutatni, és törlik a büntetést. Ez nincs így. Jelenleg igen szigorú az utólagos jegybemutatás lehetősége, kizárólag akkor tehetjük ezt meg, ha a pótdíjazás időpontját követő 5 percen belül váltottunk jegyet.

Tehát, ha elfelejtettük kihelyezni a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosító, teljes egészében látható, olvasható módon a jegyet, vagy az ajtó becsapásával leesett, de nem vettük észre, akkor nem mutathatjuk be utólag, nem fogják a parkolás üzemeltetők törölni a pótdíjat.

Második tévhit, hogy lakossági várakozási hozzájárulás az adott kerületben lakóknak alanyi jogon jár, az adott kerületben mindenhol ingyen lehet parkolni vele, és nem kell a matricát kiragasztani.

Lakossági várakozási hozzájárulás nem jár automatikusan. Kérelemre annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van, az általa megjelölt egy darab személygépkocsira, ha annak a lakos az üzemben tartója, vagy - ennek hiányában - ha azt a lakos a munkáltatótól kizárólagos használatba kapta és az a munkáltató üzemben tartásában, lízingelésében vagy tartós bérletében van.

Több együttes feltétele van a hozzájárulás kiadásának, mégpedig:
- a költségtérítés megfizetése,
- a várakozási díj megfizetése,
- a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentesség igazolása,
- a kérelem beadásának időpontjában - valamennyi fővárosi parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint - a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás.

Hol lehet használni?

Az adott kerület - amennyiben a kerületi önkormányzat rendeletében a várakozási övezetet zónákra osztotta, akkor az adott zóna - kerületi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein és a fővárosi rendelet mellékletében megjelölt fővárosi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyeken időtartam korlátozás nélkül.

A területi érvényességet a hozzájáruláson fel kell tüntetni. Tehát amennyiben az adott várakozási övezetet az önkormányzat több zónára osztotta, akkor csak az adott zónában lehet használni, és elképzelhető, hogy egy utcával arrébb már nem.

Fotó: Gulyás Péter

Amennyiben a hozzájárulás kiadása papír alapon történik, úgy az eredeti hozzájárulást (vagy a hozzájárulást igazoló matricát) a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen, és teljes egészében olvasható módon kell elhelyezni. Ha nincs kihelyezve, akkor azt úgy kell értékelni, mintha nem is lenne, és jogos a parkolás üzemeltetőtől a pótdíjazás.

A következő tévhit, hogy az applikációk tévedhetetlenek a zóna meghatározás terén, ám ez sincs így.

Az autósok felelőssége, hogy megfelelő zónára indítsák el a parkolást, és valamennyi általunk ismert applikáció általános szerződési feltétele kizárja az esetleges tévedés miatti felelősségét.

Ezért nem érdemes vakon bízni az applikációkban, hanem ellenőrizni szükséges a megfelelő zónát egy automatán is – figyelmeztet végezetül a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.