MOKK: így segít a fizetési meghagyás a nem fizető webáruházakkal szemben

online vásárlás, e-kereskedelem, hitelkártya, webshop, webáruház
Nagy kérdés, tudnak- e profitálni a webáruházak a vasárnapi zárva tartásból
Vágólapra másolva!
A fizetési meghagyási eljárás nem csupán Magyarországon, hanem szinte az egész Európai Unióban használható, ráadásul gyors és hatékony módszer a nem fizető internetes áruházakkal szemben – hívták fel az Origó figyelmét a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértői.
Vágólapra másolva!

Évről-évre egyre többen vásárolnak az interneten. A webáruházban a november-decemberi időszak a legforgalmasabb, sokan már elkezdték a karácsonyi ajándékok beszerzését. Az interneten gyorsan, kényelmesen lehet vásárolni, de vannak kockázatok: sokan tapasztalhatták már, hogy késve érkezik a termék, vagy hibást, sérültet, illetve nem a megrendeltet küldik. Az is elfordul, hogy nem fizetik vissza a pénzt a visszaküldött termék után.

Fontos tudni, hogy a webáruházakra a hagyományos boltoktól részben eltérő szabályok vonatkoznak, ezzel védve a fogyasztókat. Ha valamelyik cég nem tartja be ezeket, és nem tudjuk rávenni, hogy megtérítse vagy visszafizesse a nekünk járó pénzt, akkor a fizetési meghagyásos eljárás indítása a gyors és hatékony módszer. Ráadásul nem csak Magyarországon, hanem az egész EU-ban használható (kivéve Dániát).

Tavaly 17 százalékos volt a bővülés, 425 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a magyar webshopok. Az online vásárlás kényelmes, gyors, egyszerű, nagy a kínálat, és gyakran még olcsóbb is a hagyományos boltoknál.

Az online kereskedelemben van „gondolkodási idő"

Persze vannak hátrányai: nem tudjuk megtapogatni, felpróbálni a terméket, látatlanban rendeljük meg. És bár az áruk jelentős részét rendben megkapja a vevő, gyakoriak a problémák. Sokszor késve érkezik a termék (különösen a karácsonyi roham idején), nem mindig ugyanaz a szín, a méret. Sérülhet a csomag és a termék is a szállításnál. Ezekért mind a webáruház üzemeltetője felel.

Ráadásul egyre több az álwebáruház, amely nem szállítja ki az árut a fizetés után, erre már a rendőrség és a bankszövetség is felhívta a figyelmet.

Érdemes tisztába lenni azzal, hogy az online kereskedelemben van „gondolkodási idő", azaz legkésőbb az átvételtől számított 14 napig elállhatunk a vásárlástól, és visszakérhetjük a pénzt, akkor is, ha hibátlan a termék, és azt kaptuk, amit megrendeltünk. Az elállási jog nem korlátlan, egyes termékkörökre nem vonatkozik: például élelmiszerek, a fogyasztó egyedi utasításai alapján legyártott termékek, kibontott csomagolású higiéniai termékek esetén.

Mit tehetünk akkor, hogy ha – akár problémás volt a vásárlásunk, akár egyszerűen csak meggondoltuk magunkat – a webshop üzemeltetője elérhetetlen, egy idő után nem válaszol a leveleinkre, tőle független hibára hivatkozik, vagy egyszerűen csak nem akarja visszafizetni a vételárat?

A fizetési eljárás szabályai

Ilyenkor van egy egyszerű megoldás, amellyel gyorsan, pereskedés nélkül hozzájuthatunk a jogosan nekünk járó pénzhez. Attól függően, hogy az adott webáruháznak Magyarországon vagy egy másik uniós tagállamban van a székhelye, illetve a képviselete, indíthatunk fizetési meghagyásos eljárást (FMH), vagy európai fizetési meghagyásos eljárást (EU FMH). Fizetési meghagyást bárki, bármely magyarországi közjegyzőnél kezdeményezhet, nem szükséges hozzá se ügyvédi közreműködés, se bizonyítékok csatolása.

A fizetési meghagyásos eljárás gyors: a közjegyző, ha mindent rendben talál a kérelemben, a fizetési meghagyást legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított tizenöt napon belül – elektronikus úton beadott kérelem esetén három munkanapon belül – bocsátja ki.

Az FMH megindításához szükséges űrlapokat le lehet tölteni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapjáról. Ha a webshop üzemeltetője a kézbesítéstől számított 15 napon belül nem fizet, de nem is vitatja a követelés jogosságát, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik.

Ezután a közjegyző kérelemre elrendelheti a végrehajtási eljárást, így néhány héten belül pénzhez juthat a vásárló. A végrehajtási eljárás iránti kérelem formanyomtatványa is megtalálható a kamara honlapján. Ezt a kérelmet ugyanahhoz a közjegyzőhöz kell benyújtani, mint aki a fizetési meghagyást kibocsátotta.

Forrás: AFP

Az európai FMH hasonlóan működik, egy magyar nyelvű formanyomtatvány kitöltésével bármelyik magyar közjegyzőnél kezdeményezhető. A közjegyző harminc napon belül megvizsgálja a kérelmet, és kézbesíti az európai fizetési meghagyást az adósnak. Ha a cég nem vitatja a követelést – erre a kézhezvételt követően 30 napig van lehetősége –, a közjegyző végrehajthatóvá nyilvánítja az európai fizetési meghagyást.

Ha a fizetési meghagyás kézbesítését követően az internetes áruház üzemeltetője vitatja a tartozást (ellentmondással él), akkor a vásárló döntésén múlik, hogy folytatja-e az ügyet a bíróságon. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fizetési meghagyás kibocsátása – annak ismert és súlyos következményei miatt – önmagában jelentősen növeli a fizetési hajlandóságot. Mindenesetre csak olyan ügyben érdemes eljárást kezdeményezni, ha a követelésünk jogosságában biztosak vagyunk, és rendelkezünk az annak bizonyításához szükséges dokumentumokkal is.

Fizetési meghagyásos eljárást egyébként nemcsak webáruházakkal szemben lehet indítani, hanem minden olyan esetben, ha 30 millió forintot nem meghaladó összeggel tartoznak nekünk. Hatékony és gyors megoldás lehet, ha a munkáltatónkkal vagy akár egy magánszeméllyel szemben van követelésünk – hangsúlyozták végezetül a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértői.