Karácsonyi tömeg: mit tegyünk, ha lopás áldozatává váltunk?

2019.12.10. 09:16

Az adventi időszakban egyre nagyobb a tömeg a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok környékén. Ilyenkor sajnos nem csak jószándékú emberek vásárolnak boldogan karácsonyi ajándékokat, hanem megjelennek a tömegben a zsebtolvajok is. A D.A.S. JogSzerviz szakértője azt tekinti át, hogy mit lehet tenni, ha mégis megtörténik a baj és lopás áldozatává válunk.

Általános tanácsként elmondható, hogy bevásárlások alkalmával csak a legszükségesebb iratokat, tárgyakat vigyük magunkkal, és lehetőleg csak annyi készpénzt, amennyire valóban szükségünk van – hangsúlyozta dr. Bálint Boglárka.

Az első és legfontosabb, hogy minél hamarabb észleljük értékeink eltulajdonítását, annál jobbak az esélyeink megtalálni a tettest.

Szemtanúk és kamerák

A keresést érdemes azon a helyen kezdeni, ahol emlékeink szerint utoljára megvoltak értékeink, kérdezősködni, hogy esetleg szemtanúja volt-e az esetnek. A mai modern technikának köszönhetően lépten-nyomon találkozhatunk térfigyelő kamerákkal, melyek rögzíthették az eseményeket.

Amennyiben kiraboltak minket, mihamarabb célszerű ezt jelezni a bevásárlóközpont vagy karácsonyi vásár biztonsági szolgálatának. Érdemes továbbá nekünk is nyitott szemmel járni, szabadtéri helyszínek esetében segítségünkre lehetnek a közterületi kamerák is.

Ugyan a felvételeket magánszemélyeknek nem adják ki, a hatóságoknak azonban igen, így a rendőrségi feljelentés mielőbbi megtétele szintén nagyon fontos.

Feljelentést ilyen helyzetben ismeretlen személlyel szemben tudunk tenni. Amennyiben már rendelkezünk információval az esetleges kamerás felvételekről, vagy azok hiányáról, úgy ezt is feltétlenül közöljük a hatósággal.

Bankkártyák letiltása, iratok pótlása

Mindennél fontosabb azonban, hogy átgondoljuk, pontosan milyen értékeket tulajdonítottak el tőlünk, táskánkban, pénztárcánkban milyen iratok, bankkártyák voltak.

A bankkártyák tiltásáról első teendőink között gondoskodjunk, ma már rendkívül egyszerű azokkal visszaélni. Ellopott tárgyainkról egyébként részletes leírást kell majd adnunk a rendőrségen is.

Forrás: facebook / Budapest Christmas Fair‎

Jó tudni továbbá, hogy amennyiben lopott irataink kapcsán rendelkezünk írásbeli rendőrségi feljelentéssel, úgy ezek pótlása plusz költséget nem fog számunkra jelenteni. Amennyiben pedig tetten értük a tolvajt és akár mi, akár a környezetünkben lévők fel tudják tartóztatni, úgy a rendőrök kiérkezéséig a tolvaj személyi szabadsága korlátozható akár általunk is.

Vigyázzunk értékeinkre, ám ha megtörtént a baj és lopás áldozataivá váltunk, mindig tegyünk feljelentést, valamint mi magunk is tudjuk segíteni az eljáró hatóságok munkáját szemtanúk és kamerák felkutatásával – tanácsolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.