Mit mond a magyar jog, megtarthatjuk-e a talált dolgot?

2019.12.12. 13:53

Bár az alapelv ugyanaz, miszerint talált dolgot nem tarthatunk meg, mert annak van tulajdonosa, csak jelenleg akaratán kívül nem tarthatja birtokában a dolgot, a törvény különbséget tesz a felelősségre vonás szempontjából a feltalálás helye vonatkozásában – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A konkrét ügyben az érintett magánszemély elindult beszerezni a családja részére a karácsonyi ajándékokat. Útja a közeli bevásárlóközpontba vezetett. Vásárlás közben az egyik boltban a földön heverve talált egy borítékot, mely egy értékes wellness utalványt rejtett – ismertette dr. Czinege Kinga.

A fejében egy pillanatra megfordult, hogy férjével felhasználja a talált luxuskényeztetést, azonban második gondolatára cselekedve leadta a talált utalványt a bevásárlóközpont információs pultjánál.

Vajon ördögtől való gondolat lett volna megtartani?

Az érintett a törvényben foglalt elvárásnak megfelelően járt el, amikor haladéktalanul leadta a talált borítékot annak tartalmával együtt a bevásárlóközpont információs pultjánál.

Talált idegen dolgot a megtalálástól számított nyolc napon belül vissza kell szolgáltatni annak, aki elvesztette, vagy át kell adni a hatóság részére.

Hatóság alatt elsődlegesen a jegyzőt vagy a rendőrséget kell érteni, azonban jogszerűen járt el, amikor a hatóságok felkeresése helyett az adott bevásárlóközpont információs pultjánál adta le a talált dolgot.

Bár az alapelv ugyanaz, talált dolgot nem tarthatunk meg, mert annak van tulajdonosa, csak jelenleg akaratán kívül nem tarthatja birtokában a dolgot, a törvény különbséget tesz a felelősségre vonás szempontjából a feltalálás helye vonatkozásában.

A feltalálás helyének szerepe

A jogszabály akként rendelkezik, hogy a közönség számára nyitva álló hivatali vagy más épületben, helyiségben (étterem, tömegközlekedés, bevásárló központ stb.) nem lehet "találni".

Vagyis az ilyen helyen fellelt dolgok esetében nem áll rendelkezésre a nyolc napos határidő, azokat haladéktalanul át kell adni a hely üzemeltetése részére. Ellenkező esetben lopás bűncselekménye miatt lesz felelősségre vonva a „találó".

Forrás: MTI/Soós Lajos

Jelen esetben, ha nem adta volna le a wellness utalványt az információs pultnál, magatartásával megvalósította volna a lopás vétségét.

Gondolati síkon módosítva az érintett esetét, amennyiben egy parkban, vagy az utcán találta volna meg a borítékot, és azt nyolc napon belül nem adja át a jegyző részére, úgy a kilencedik napon megvalósította volna a jogtalan elsajátítást.

A jogtalan elsajátítás is bűncselekménynek minősül, melynek okán ugyanúgy elmarasztalásra számíthatott volna – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.