Támpontok a külföldi internetes vásárláshoz

2020.05.24. 09:09

Első és legfontosabb dolog a biztonság, legyen szó akár belföldi, akár külföldi webshopról. Azok a webáruházak, ahol a böngésző címsorában "https" helyett csak "http" szerepel, nem használnak SSL titkosítást. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint ez azt jelenti, hogy a felhasználók adatai nincsenek titkosítva, így akár illetéktelen személyekhez is kerülhetnek az adataink.

Amint megbizonyosodtunk a webshop biztonságáról, nincs más dolgunk, mint ellenőrizni, hogy egyáltalán szállítanak-e Magyarországra. Hogy ne érjen minket meglepetésként, előre tájékozódjunk, mennyibe fog kerülni a szállítás.

Itt több opció is előfordulhat. Az igazi óriáscégeknél nem ritka, hogy világszerte ingyenesen szállítanak ki. Ha van szállítási költség, akkor vagy a szállítási feltételeket tanulmányozva egyértelműen kiderül, hogy mennyi az annyi, vagy pedig a rendszer kalkulálja ki nekünk a szállítási díjat akkor, amikor már a terméket betettük a kosárba és megadtuk a szállítási címet.

Míg a belföldi webáruházból vásárlásnál nem kell foglalkozni a vámmal, addig ez külföldi vásárlásnál nagyon is mérvadó tud lenni. Ugyanúgy, ahogy a szállítási költségnél, itt is előfordulhat, hogy a vámmal együtt, már nem éri meg megrendelni a terméket.

Anélkül, hogy nagyon belemennénk a vámkezelés szabályaiba, van néhány nagyon egyszerű szabály, ami segít eldönteni, hogy vámmentes vagy vámköteles lesz-e a küldemény.

Vámmentes lesz, ha:

a küldemény az Európai Unió valamelyik tagországában került feladásra és onnan érkezik Magyarországra.

magánszemélyektől érkező küldemények, amelyek értéke nem éri el a 45 eurót.
jogi személytől, például külföldi webáruháztól érkező küldemények értéke nem éri el a 22 eurót.

Minden más esetben a küldemények vámkezelés alá esnek, és az értékük alapján sávosan meghatározott vámot, valamint ÁFA-t kell fizetni.

A szállítási idő nagyon tág keretek között mozog. Az is előfordulhat, hogy ugyanannyi idő alatt megkapja, mintha belföldről rendelne, de az is, hogy 30-60 napot vársz egy-egy megrendelésedre.

Ne érjen minket meglepetésként, hogy az idehaza rendkívül népszerű és sokak által választott utánvétes lehetőség külföldi webáruházaknál nem divat. Nagy valószínűséggel nem fog ilyen fizetési lehetőséggel találkozni. Amivel viszont igen, az a bankkártyás fizetési mód és a PayPal. Ezek a külföldi webshopok többségénél jelen vannak.

Forrás: Shutterstock

Azt már megszokhattuk, ha valamit rendelünk és nem tetszik, nem jó, nem olyan, mint amit a weboldal alapján gondoltunk, sérülten érkezik vagy egyszerűen csak meggondoltuk magunkat, élhetünk az elállási jogunkkal.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint egy viszonylag kicsi a kockázat, hiszen legfeljebb a visszajuttatás költségét bukjuk. De mi a helyzet, ha külföldi webáruházból rendelünk?

Bármely EU-s tagország webáruházából rendelünk az elállási jogunkat ugyanúgy gyakorolhatjuk, mint idehaza. Igen ám, de ha visszaküldésre kerül sor, a külföldi címzés miatt ez komoly összegbe is kerülhet.