Hárommilliós bírság is várhat a tűzgyújtási tilalom megszegőire

2020.05.30. 08:50

Az a személy, aki a szabályok megszegésével egyben tüzet is okozott, akár hárommillió forintig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhető, ha az oltásban a tűzoltóságnak részt kellett vennie – hívták fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértői. Érdemes tehát tisztában lenni, mi történik, ha megszegjük a tűzgyújtási tilalmat.

Ha az időjárási viszonyok, csapadékmentesség és egyéb körülmények indokolják, úgy az érintett hatóság, azaz NÉBIH Erdészeti Igazgatósága rendeli el a tűzgyújtási tilalmat. Ez tulajdonképpen a fokozott tűzveszély időszakát jelenti. Ebben az esetben teljes tilalom irányadó.

Jelen állás szerint, jelenleg tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben, fásításokban és azok 200 méteres körzetében is.

Kevesen tudják, hogy főszabály szerint, egységesen ugyancsak tilos a kerti zöld hulladék égetése. Ezt továbbra is egy belügyminisztériumi rendelet írja elő. Ugyanakkor, az egyes önkormányzatok külön rendeleteikben ez alól kivételt tehetnek.

Ebben az esetben, pontosan meghatározásra kerül, hogy milyen napokon, milyen időben lehetséges az égetés, és mi az, amely eltüzelhető. Ez általában csak a zöld hulladékra szokott vonatkozni, így egyértelműen kijelenthető, hogy kifejezetten tiltott a műanyag, veszélyes anyagok (például lakozott fa, stb.) égetése, mivel ez környezetszennyező és károsító.

Ugyanakkor, ha az érintett önkormányzat rendelete nem teszi lehetővé az égetést a kertben, úgy az kifejezetten tilos.

Aki a fenti szabályokat nem tartja be, úgy egyértelműen bírság megfizetésére köteles. Ha az érintett személy az önkormányzati rendelet előírásait szegi meg, akkor az itt meghatározott bírságot kell megfizetnie.

Forrás: Facebook

Ennek összege húszezer forinttól hatvanezer forintig terjed. Ugyanakkor az a személy, aki a szabályok megszegésével egyben tüzet is okozott, akár hárommillió forintig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhető, ha az oltásban a tűzoltóságnak részt kellett vennie.

A fentiek alapján tehát nemcsak a bírság magas összege, de az okozott tűz veszélyessége és következményei miatti is célszerű kellő körültekintéssel és gondossággal, a szabályok betartásával eljárni - mutattak rá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.