A versenytilalmi megállapodás lényege

cycling Horizontal
Netherlands' Dylan Groenewegen (2ndL) celebrates, past Slovakia's Peter Sagan (L), wearing the best sprinter's green jersey, as he wins on the finish line of the seventh stage of the 106th edition of the Tour de France cycling race between Belfort and Chalon-sur-Saone, in Chalon-sur-Saone, eastern France, on July 12, 2019. (Photo by Marco Bertorello / AFP)
Vágólapra másolva!
Bevett gyakorlat az olyan munkaszerződés, amelyben a munkáltató kiköti, hogy a munkaviszony megszűnését követően a munkavállaló nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné. De mit is jelent ez pontosan, mit tehet és nem tehet a munkavállaló, mire jogosult, követelhet-e bármilyen összeget az ilyen szerződés aláírásáért cserébe? A D.A.S. JogSzerviz szakértője járja körül a témát.
Vágólapra másolva!

A versenytilalmi megállapodás jogintézményét a Munka törvénykönyve nevesíti. Tehát az ilyen fajta korlátozás teljesen jogszerű, azonban vannak kötelezően betartandó keretei. Ilyen például a munkáltató által teljesítendő ellenérték mértéke – fejtette ki dr. Varga Júlia.

A versenytilalmi megállapodás egy olyan szerződéses kötelezettségvállalás, ami a munkavállaló „nem tevését", tehát bizonyos magatartásoktól való tartózkodását követeli meg. Ezért cserébe a munkáltató ellenérték teljesítésére köteles. Az ilyen szerződésben vállalt tilalom tehát a munkavállalót az új munkaviszonyának a létesítésében gátolja.

A versenytilalmi megállapodás alapján a munkaviszony megszűnését követően bizonyos ideig, de legfeljebb két évig, a munkáltató versenytársánál elhelyezkedni nem lehet.

A munkáltató ezért a korlátozásért azonban ellenértéket köteles fizetni, aminek a minimumát meghatározza a munka törvénykönyve. Az ellenérték összegének meghatározásánál különösen arra kell tekintettel lenni, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót. Itt elsősorban képzettségére és gyakorlatára tekintettel, újabb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében.

A Munka törvénykönyve rögzíti, hogy az ellenérték a tilalom tartamára nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada.

A tilalmi időszak, tehát amíg a munkavállaló nem vállalhat munkát a versenytársnál, legfeljebb két évig tarthat. Érdemes figyelemmel lenni arra, hogy vezető állású munkavállalók esetén ez a tilalom egy évre köthető ki, valamint a korlátozásért cserébe teljesítendő ellenértéknek el kell érnie az azonos időszakra járó fizetés ötven százalékát.

Na de mi történik, ha mégis a versenytársnál akar elhelyezkedni, vagy ha a munkáltató nem fizeti a szerződésben meghatározott ellenértéket?

Gyakori, hogy a versenytilalmi megállapodásban kikötnek a felek kötbér fizetési kötelezettséget arra az esetre, ha a munkavállaló a tilalmat megszegi, és mégis versenytársnál folytatja az útját. A kötbér mértékét ilyen esetben összegszerűsíteni kell, azonban, ha a munkavállaló a tilalmat megszegi, a munkáltató követelheti a szerződésben kikötött kötbért peres úton.

Természetesen a munkáltató szerződésszegése is fennállhat, ha a szerződésben megállapított ellenértéket nem teljesíti, vagy annak mértéke nem éri el a törvényben meghatározott minimumot, tehát az alapbér egyharmadát.

Forrás: AFP/Marco Bertorello

Sok esetben él a munkáltató azzal a gyakorlattal, hogy a versenytilalmi megállapodásban kikötött ellenértéket az alapbér részeként teljesíti. Azonban a bírói gyakorlat következetes abban, hogy az alapbérnek részeként nem teljesíthető más jogcímen fennálló fizetési kötelezettség, tehát így a versenytilalmi megállapodás ellenértéke sem.

Ez a gyakorlat tehát kizárólag akkor jogszerű, ha a munkaszerződés alapján meghatározott alapbéren felül, versenytilalmi megállapodás ellenérték jogcímén kerül kifizetésre az összeg.

Tehát ha a fizetésünkkel együtt kapjuk a versenytilalmi megállapodás ellenértékét, legyünk résen, mivel így elképzelhető, hogy érvénytelen a versenytilalmi korlátozás egésze.

Sok esetben kikötik a felek, hogy a munkaviszony tartalma alatt attól a munkáltató elállhat. Így, ha ezzel a jogával él a munkáltató, nem terheli az ellenérték fizetési kötelezettség. Ekkor azonban a munkavállaló sem köteles a tilalomnak megfelelően elhelyezkedni, így zöld út vezethet a versenytárshoz.

A versenytilalmi megállapodás egyoldalúan történő megszüntetése kapcsán a szerződésben megállapodottak lesznek elsősorban az irányadók - hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/