A hatályos jogszabályok alapján keresőképtelennek minősül elsődlegesen az, aki a betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni. Keresőképtelenség alapjául szolgálhat azonban az is, ha valaki várandóssága, illetőleg szülése miatt nem tud dolgozni, és csecsemőgondozási díjra nem jogosult; de gyakran a beteg gyerek miatt szükséges a keresőképtelenség igazolása – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A karantén eddig nem minősült gyakori keresőképtelenségi oknak – fejtette ki dr. Gombolai Éva.

Viszont a koronavírus-járvány miatt azonban ma már mondhatni bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltják, vagy közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítik, így emiatt a munkahelyén megjelenni nem tud

Ilyen esetben az orvos úgynevezett 7-es kóddal veszi keresőképtelen státuszba a munkavállalót, rögtön az első naptól táppénz megállapítására adva ezzel jogosultságot.

Amennyiben a munkáltató tud biztosítani olyan munkakört, amelyet a munkáltató ennek ellenére el tud látni, úgy a keresőképtelen státuszba vétel nem indokolt, és eddig sem volt az a szabályok alapján.

Új szabály azonban, hogy az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.

Forrás: Shutterstock

Ez lefordítva azt jelenti, hogy aki sárga vagy piros besorolású országból tér haza nyaralásból, magáncélú utazásról, és emiatt karanténkötelezettséget rendelnek el számára, nem jogosult táppénzre.

Őszi utazásaink megtervezésekor feltétlenül legyünk tekintettel erre a szabályra, hiszen a folyamatosan változó járványhelyzet miatt rövid időn belül változhat egy ország besorolása, és a hazatérőkre vonatkozó karanténkötelezettség is, mely innentől már komoly anyagi következményeket is maga után vonhat.

A szabadság, fizetés nélküli szabadság, egyéb betegség miatti keresőképtelenség mellett megoldást a karantén idején otthonról történő munkavégzés jelenthet.