Jogszerű a közlekedésből való kizárás maszk nem viselése miatt

koronavírus, vírus, korona, járvány, BKK, BKV, villamos, tömegközlekedés, utas, maszk, védőmaszk, arcmaszk, 4-6 villamos, megálló
Vágólapra másolva!
Az utazásból való kizárás lehetősége és annak szabályozási szintje nem ellentétes a jogszabállyal, ráadásul közegészségügyi indokok támasztják alá annak létjogosultságát – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

Több közlekedési vállalat is úgy rendelkezett, hogy szeptember 15. napjától szigorúbban szankcionálja a maszk viselésére vonatkozó szabályok megszegését: a pénzbeli hátrányok mellett az érintettek kizárhatók a közösségi közlekedésből.

A döntés meglehetősen nagy port kavart, többen megkérdőjelezték ez utóbbi jogkövetkezmény szabályszerűségét. Jelen cikk egy közösségi médiában megjelent poszt apropóján született.

A bejegyzés tartalma

Az ihletet adó poszthoz tartozó fényképet egy fiatal férfi készítette saját magáról, miközben a buszon ült, és olyan mozdulatot tett, mintha a maszkját el akarná távolítani az arca elől. A kép alatt kifejtette ellenérzéseit a maszkviseléssel kapcsolatban, majd azzal zárta az okfejtést, hogy véleménye szerint nem jogszerű, ha maszk hiányában kizárják őt a közösségi közlekedésből.

Azzal érvelt, hogy a vonatkozó jogszabályok nem írják elő az utasok leszállításának lehetőségét, ha pedig az utas rendelkezik érvényes jeggyel vagy bérlettel, tehát a szolgáltatás árát megfizette, akkor a közlekedésből nem zárható ki.

A bejegyzés alatt rengeteg hozzászólás szállt vitába ezzel az érveléssel vagy éppen támogatta azt – de jogi szempontból vajon helytálló-e a posztoló okfejtése?

A szabályozási háttér

A maszkviselés szabályait a tömegközlekedési eszközökön kormányrendelet írja elő. Ezzel egyező tartalmú szabályozást rögzít például a fővárosi közgyűlés rendelete is a Budapesti Közlekedési Központ járatainak vonatkozásában.

A poszt írója arra helyesen világított rá, hogy ezek a rendeletek nem rendelkeznek a kifogásolt szankció alkalmazhatóságáról.

De vajon ez a tény azt jelenti-e, hogy valóban jogszerűtlen az utazásból való kizárás azzal az utassal szemben, aki megszegi a maszkviselésre vonatkozó szabályokat? A leghatározottabban nem.

A felek közti szerződés

Azzal, hogy bérletet vagy jegyet vásárolunk, és annak birtokában részt veszünk a közösségi közlekedésben, gyakorlatilag szerződést kötünk a tömegközlekedést üzemeltető vállalattal. A szerződéses kapcsolat azt eredményezi, hogy elfogadjuk a tömegközlekedési vállalat általános feltételeiben és üzletszabályzatában foglaltakat.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így például betartjuk az állatok szállítására vonatkozó rendelkezéseket, a megkövetelt magatartási szabályokat – és viseljük a szabályok által kilátásba helyezett következményeket arra az esetre, ha a kötelező előírásoknak nem teszünk eleget a közlekedés során.

Erre tekintettel az utazásból való kizárás lehetősége és annak szabályozási szintje nem ellentétes a jogszabállyal, ráadásul közegészségügyi indokok támasztják alá annak létjogosultságát – húzták alá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/