Társasházi tévhitek: elővásárlási jog, külön tulajdon, állattartás

kutya otthon ágy Gondolj a kutyád mentális egészségére: szoktasd egyedüllétre a karantén alatt is!
Vágólapra másolva!
Számos olyan elképzelés létezik a társasházi tulajdonlás, az együttélés szabályait illetően, amelyek a valóságban nem állják meg a helyüket. A D.A.S. JogSzerviz szakértője ezeket veszi sorba és felvázolja a pontos jogi helyzetet.
Vágólapra másolva!

Gyakori tévhit, hogy a társasházban külön tulajdonú lakással rendelkezőknek a törvény erejénél fogva elővásárlási joguk van egy másik lakás eladása esetén. Ez a feltevés azonban téves – mondta el dr. Heinrich Renáta.

Vélhetően abból a félreértésből ered, hogy közös tulajdonban álló ingatlan esetén a tulajdonostársaknak valóban van elővásárlási joguk, és a társasházban vegyesen találhatók közös- és külön tulajdonú helyiségek.

Tehát minden társasházban van közös tulajdon, de nem minden közös tulajdonból lesz társasház.

A társasházi lakásokra kizárólag akkor vonatkozik a tulajdonostársak elővásárlási joga, ha arról az alapító okiratban kifejezetten rendelkeztek. Ennek törvényi akadálya nincs, hiányában azonban nem beszélhetünk elővásárlási jogról.

A külön tulajdonba nincs beleszólás?

Ez – sajnos vagy szerencsére – nem felel meg száz százalékban a valóságnak. A társasházi törvény értelmében a szervezeti és működési szabályzat határozza meg a külön tulajdonban álló lakás használatának, hasznosításának szabályait, mégpedig a lakóépület rendeltetésének megfelelően.

Bizonyára többen találkoztunk már olyan szépségszalonokkal, boltokkal, irodákkal, amelyek társasházi lakásban kaptak helyet.

Ezek mind a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseinek köszönhetők, hiszen alapvetően üzleti célú tevékenység folytatására kerül sor lakás céljára szolgáló helyiségben.

Fontos, hogy a rövid távú kiadás (airbnb) sem minősül feltétlenül lakás célú hasznosításnak, így a szabályzat kitérhet erre is.

Mi a helyzet az állattartással?

Noha elvileg a saját ingatlanunkban elvileg azt teszünk, amit akarunk, egy egész napra magára hagyott kiskutya vagy éppen kis lakásban tartott négy-öt eb bizony zavarhatja a többi lakó nyugalmát.

Márpedig a tulajdonjognak korlátai is vannak: a szükségtelen zavarástól tartózkodni kell. Nem véletlenül született olyan jogerős bírósági döntés, ami a társasházi lakók többségének adott igazat a negyven négyzetméteres lakásban nyolc kutyát tartó tulajdonossal szemben.

Forrás: Shutterstock

Ahogyan a Kúria kifejtette: a városi körülményekhez hagyományosan nem tartozik hozzá nagyobb számú háziállat tartása.

Ez egy-két kedvenc tartását nem akadályozza, az ezt meghaladó tartás azonban túlmegy a többi lakó tűrési kötelezettségén.

Természetesen látható, hogy a döntés az ügy egyedi körülményeinek részletes mérlegelésén nyugodott. De arról sosem feledkezhetünk el, hogy a tulajdon nem csak jogot, de kötelezettséget is jelent – hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/