Mi a teendő, ha az otthoni munkavégzést, tanulást ellehetetleníti a szomszéd?

paragrafus
http://www.dreamstime.com/stock-photo-green-paragraph-image8677990
Vágólapra másolva!
A Polgári Törvénykönyv rendelkezése szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni attól, hogy másokat, különösen a szomszédjait szükségtelenül zavarja. Egy évnél nem régebbi zavarás esetén a jegyző előtt indíthatunk birtokvédelmi eljárást, illetve egy évnél régebben fennálló zavarás esetén bírósághoz lehet fordulni. Tartsuk szem előtt, hogy a birtokvédelmi eljárás során a mi feladatunk bizonyítékokat szolgáltatni – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

Mi a teendő, ha az otthoni munkavégzést, tanulást ténylegesen ellehetetleníti a szomszéd?

Mindenekelőtt soha nem érdemes fejjel a falnak menni, előfordulhat, hogy a változás tényleg a mi oldalunkon van a hosszabb otthon tartózkodással, így egy letámadós megkeresés inkább elzárkózást vált ki a szomszédból, aki arra fog hivatkozni, hogy hiszen eddig is pontosan így volt minden.

Amennyiben a személyes megbeszélés nem vezet eredményre, azaz a felek egymással – akár kölcsönös kompromisszumok révén – nem tudnak dűlőre jutni, a következő szempontokat kell figyelembe venni.

A Polgári Törvénykönyv rendelkezése szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni attól, hogy másokat, különösen a szomszédjait szükségtelenül zavarja.

A gyakorlat tehát az, hogy zavarás mindenképpen felmerülhet a szomszédok részéről, a szomszédság általában azzal jár, a kérdés az, hogy az szükségtelen-e. Ez esetről esetre dönthető el, így például állattartás esetén jelentősége van annak, hogy milyen lakókörnyezetről van szó (falusias, városias), mi volt előbb (ki öltözött oda, voltak-e már akkor is állatok, stb).

Amennyiben ezeket a szempontokat mérlegelve úgy gondoljuk, hogy a szomszéd zavarása szükségtelen, annak eltűrésére nem vagyunk kötelezhetőek, akkor kérdés, hogy a helyzet mióta áll fenn.

Egy évnél nem régebbi zavarás esetén a jegyző előtt indíthatunk birtokvédelmi eljárást, illetve egy évnél régebben fennálló zavarás esetén bírósághoz lehet fordulni.

Tartsuk szem előtt, hogy a birtokvédelmi eljárás során a mi feladatunk bizonyítékokat szolgáltatni.

A jegyző a tényállás tisztázásához szükséges bizonyítékokat az eljárási határidő lejártát megelőző ötödik napig fogadja be, ezt követően a bizonyítási eljárást befejezi, és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján hozza meg a határozatát.

A bírósági eljárás esetén is a per megindításakor kell előterjeszteni a rendelkezésre álló bizonyítékokat, vagy bizonyítási indítványt tenni például a szemle tartására.

Forrás: Milous Chab - Dreamstime

Szomszédjogi viták során gyakori, hogy a vitában érintett felek egymásról engedély nélkül készítenek kép- és/vagy hangfelvételeket.

A törvénytelen módon begyűjtött bizonyítékok felhasználására csak rendkívül szűk körben van lehetőség, és elképzelhető, hogy annak további jogkövetkezményei lesznek, így célszerű az állításainkat inkább tanúkkal, okiratokkal alátámasztani.

Akinek szomszédja van, az maga is szomszéd, így fontos azt is megemlíteni, hogy a szabály ránk is vonatkozik: a saját ingatlanunk használata során kötelesek vagyunk tartózkodni attól, hogy másokat, különösen a szomszédjainkat szükségtelenül zavarjuk – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/