A napi, a heti és az éves túlórának is van felső határa

túlóra
MODEL RELEASED. Woman lying asleep on a computer keyboard.
Vágólapra másolva!
A munkavállaló beosztott rendes és rendkívüli munkaideje együttesen nem haladhatja meg a napi 12 és a heti 48 órát. Az éves túlórának is van felső határa – hívták fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértői. Továbbá: általános munkajogi szabály, hogy a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak nem okozhat aránytalan sérelmet.
Vágólapra másolva!

Az olyan munkavégzést, amit a rendes munkaidő-beosztáson felül rendel a munkáltató, rendkívüli munkavégzésnek, vagyis túlórának tekintünk.

Munkaidőkeretben alkalmazott munkavállalók esetén a munkaidőkeret végén derül ki, hogy merült-e fel ilyen, hiszen az ő esetükben az a kiindulópont, hogy a munkaidő egyenlőtlenül is beosztható.

Nem szóltak előre, hogy túlóráznom kell, jogszerű ez?

A túlóra jellegzetessége, hogy az előre nem látható körülmények miatt rendelhető el, tehát akár a munkaidő végén is. A munkáltató nem számolhat előre a túlórával, tehát éppen az a jogszerűtlen, ha hetekkel előre jelzi a túlórát.

A munkáltatónak ugyanis úgy kell megszerveznie a munkát, hogy az a rendes munkaidőbe beleférjen, a létszámgazdálkodást is ennek megfelelően kell(ene) alakítani. Indokolt esetben azonban teljesen váratlanul is elrendelhetik a rendkívüli munkaidőt!

Ha indokolt esetről van szó, bármennyi ideig bent kell maradnom?

Nem, arra ügyelni kell, hogy a munkavállaló beosztott rendes és rendkívüli munkaideje együttesen nem haladhatja meg a napi 12 és a heti 48 órát. Az éves túlórának is van felső határa.

A túlóra elrendelésének azonban nincs külön határideje, sőt, írásba sem kell foglalni, kivéve, ha a munkavállaló azt kéri. Természetesen ez nem mentesíti a munkáltatót a munkaidő-nyilvántartás megfelelő vezetése alól.

Amikor jogosan mondunk nemet

Általános munkajogi szabály, hogy a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak nem okozhat aránytalan sérelmet.

Ez túlóra esetén azt jelenti, hogy ha a rendkívüli munkaidő elrendelésének minden feltétele fenn is áll ugyan, de annak teljesítése a munkavállalónak aránytalanul sérelmes lenne, jogszerűen tagadhatja meg azt.

Forrás: AFP /SPL

Lényeges, hogy a törvény számol azzal, hogy a túlóra valamilyen sérelmet jelenthet a munkavállalónak, hiszen kevesebb ideje lesz pihenni, később ér haza, de ez önmagában még nem elegendő indok arra, hogy nemet mondjunk.

De ha megoldhatatlan, hogy a gyermeket más hozza el helyettünk az óvodából, vagy a munkaidő végén indulna a repülőjáratunk, már más a helyzet. Ez mindig egyedi vizsgálat tárgya.

Fontos, hogy bármilyen problémával mindenekelőtt a felettesünket keressük meg, és mihamarabb, mert az érdekütközések túlóra esetén is nagy valószínűséggel kellő időben lefolytatott kommunikációval oldhatóak meg hatékonyan – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/