Bár már igen hosszú ideje ismert, hogy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződések időtartama nem január 1-től december 31-éig tart, hanem attól eltérhet, mégis sokak számára a még mindig december 31-én jön el a biztosítási évfordulójuk. A D.A.S. JogSzerviz szakértői a felelősségbiztosítási szerződés felmondásnak szabályait járják körül.

Nem mindenki számára egyértelmű, hogy a felelősségbiztosítási szerződést is a biztosítási év végére lehetséges felmondani, akár a biztosító, akár pedig a szerződő fél által.

Ebből az is következik, hogy egyoldalú felmondás útján biztosítási év közben nem szüntethető meg a jogviszony. Ennek van más módja, mind például az, hogy a felek esetleg közös akarattal megszüntetik a szerződést.

A felmondást azonban kizárólag, a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozat útján kell megtenni.

A kötelező felelősségbiztosítási törvény lehetővé teszi, hogy amennyiben a felek az elektronikus kapcsolattartásban állapodtak meg, akkor ebben a formában közöljék egymással a nyilatkozataikat. Ha ez nem került kikötésre, akkor marad a postai úton történő közlés.

A felmondást a biztosítási év végére, azaz a biztosítási időszak utolsó napjára lehet felmondani, legalább azt megelőző 30 nappal.

Ha a felmondási időből kevesebb van hátra, mint 30 nap és így közli esetleg a szerződő a felmondást a biztosítóval, akkor az a felmondás nem fog hatályosulni sem.

Tehát ennek következménye, hogy ezt a határidőt mindenképp meg kell tartania a szerződőnek, amennyiben biztosítót kíván váltani a következő biztosítási évre. A felmondás akkor hatályosul, amikor a másik félhez megérkezik.

Forrás: 123RF

Így, ha valaki biztosra akar menni, akkor a postai úton feladott felmondását ajánlott, tértivevénnyel, e-mailjét pedig olvasási visszaigazolással küldje (bár a biztosítók automatikus visszaigazoló e-mailt küldenek a legtöbb esetben).

Ha bárkinek a kötelező felelősségbiztosítási szerződése december 31. napjával szűnne meg és biztosító szeretne váltani, akkor ne habozzon és intézkedjen legkésőbb november végével – tanácsolták a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Ellenkező esetben sajnos ugyanazzal a biztosítóval kell majd a következő biztosítási évre is megkötnie a szerződését.

https://das.hu/