Az érintettek számára a GDPR jogosultságot biztosít, hogy a rájuk vonatkozó személyes adatot az adatkezelő törölje, amelyet elfeledtetéshez való jogként is nevezünk. Ez a jogosultság a papír alapon tárolt adatok esetében egyszerűen végrehajtható, hiszen egy iratmegsemmisítővel véglegesen törölhetünk adatokat – értesült az Origó a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértőitől.

A mai adattárolás azonban a legtöbb esetben digitális úton történik és a digitális adatok a törlést követően általában még helyreállíthatóak.

A számítógépen egy egyszerű törlés paranccsal valójában nem töröltük véglegesen a személyes adatot, hiszen az adattárolón (winchesteren) még az helyreállítható, így valójában a végleges törlés iránti kötelezettségnek nem tettünk maradéktalanul eleget, ami adatvédelmi aggályokat és egy esetleges ellenőrzés során az adatvédelmi bírság kockázatát vetheti fel.

Ezen problémát orvosolandó, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egy új szolgáltatást dolgozott ki, amely során helyreállíthatatlanul és véglegesen törölhetünk adatokat a számítógépünkről, vagy laptopunkról.

A kereskedő az NMHH jóvoltából biztosít egy egyedi címkét a megvásárolt eszközhöz, amelyet az NMHH honlapján elérhető szoftver feltelepítését követően felhasználva az adattárolóról véglegesen törölhetünk minden adatot.

Fontos kiemelni, hogy ez egyben terhet ró a kereskedőkre, hiszen a kereskedő felelőssége lesz a címke biztosítása ezen fizikai és tartós adattárolást biztosító eszközökhöz, amelyet a fogyasztóvédelmi hatóság fog ellenőrizni.

Az ellenőrzés során vizsgálni fogják, hogy:

(i) a kereskedő a címkét a vásárlást igazoló számviteli bizonylathoz vagy jegyhez, vagy az áru csomagolásához ingyenesen csatolta-e;

(ii) a kereskedő vámtarifaszám alapján csoportosítva tartja-e nyilván az eladott termékek mellé csatolt címke sorszámát;

(iii) a jótállási vagy szavatossági jogok gyakorlása esetén csak fel nem használt címkét vett-e át a kereskedő; illetve, hogy

(iv) a kereskedő – amennyiben probléma van az eredeti címkével – ad-e újat a vásárlónak.

Forrás: Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda

A szolgáltatás májustól lesz igénybe vehető, így a kereskedői kötelezettséggel is ettől az időponttól kell számolni, a felkészülést az új folyamatra azonban érdemes már most elkezdeni – tanácsolták végezetül a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértői