Az egyszer használatos műanyagtermék betiltása

Szórakozás, 
3 találmány, amely megváltoztatta az életünket, szívószál
Vágólapra másolva!
Június 1. napján megjelent a kormány 301/2021. (VI. 1.) rendelete, amely július 1.-től gyakorlatilag megtiltja az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását, használatát. A környezetünk műanyagterhelése szempontjából rendkívül fontos lépés a mindennapjainkat is szervesen érinteni fogja. A D.A.S. JogSzervi szakértője foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Mit értünk egyszer használatos műanyagtermék alatt? Az egyszer használatos műanyagtermék a rendelet értelmében olyan termék, amely teljes egészében vagy részben műanyagból készült – fejtette ki dr. Schiffer Zsolt.

Továbbá, amelyet nem arra szántak hogy a gyártóhoz visszajuttatva élettartama alatt többször újratölthető legyen. Illetve eredeti rendeltetésének megfelelő célból újrahasználható legyen.

A tiltás nem vonatkozik a biológiailag lebomló műanyagokra. Ezek a rendelet szerint fizikai és biológiai bomlásra képesek úgy, hogy végül szén-dioxiddá, biomasszává és vízzé bomoljanak le.

Ezen kívül a csomagolásra vonatkozó európai szabványokkal összhangban komposztálás és anaerob lebontás útján hasznosíthatóak.

Mit jelent pontosan a tiltás, és milyen eszközökre vonatkozik?

A kormányrendelet értelmében lényegében tilos a mellékletében felsorolt egyszer használatos műanyagtermék, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatala.

Tilos ezen kívül azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

A rendelet egy mellékletben sorolja fel, hogy mely termékekre vonatkozik a tiltás. A felsorolás nem éppen rövid, de a legfontosabb elemei a következők.

Eltűnik a boltok polcairól a műanyag fültisztító pálcika, a műanyag evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, a mindennapokban használt szívószál és italkeverő pálcika, és a léggömböket tartó pálcika is.

Nem lesz kapható az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó. Különösen az olyan doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely, azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, vagy fogyasztása általában az edényből történik, vagy készételként fogyasztható. Azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel.

Forrás: Thinkstock

Tilalom alá esik az expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is, valamint italtároló pohár és pohártető is. 2023. január 1. napjától pedig tilos a melléklet hatálya alá nem tartozó italtartó pohár forgalomba hozatala, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Mire nem vonatkozik a rendelet?

Nem vonatkozik a kormányrendelet az uniós szabályozásnak megfelelő, csecsemők és kisgyermekek számára készült, speciális gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására szánt és használt italpohárra.

Szintén kivételt képeznek és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó uniós irányelv hatálya alá tartozó szívószálak és pálcikák.

Lehetséges, hogy ezentúl egyel több dolgot kell magunkkal vinni reggel. Tudatosabban, nagyobb odafigyeléssel kell felkészülnünk ételeink elvitelére, vagy csak megrendelnünk a reggeli kávét. De az utóbbi hónapok megmutatták, hogy mindennapi szokásaink milyen könnyen megváltoztathatóak, ha a szükség úgy hozza.

Remélhető, hogy a fenti rendelkezések betartása mellett nem csak a környezetünk műanyagterhelése csökken, hanem szokásaink is a környezettudatosabb magatartás irányába változnak – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/