Az EU Kártya előnye az, hogy amennyiben az Európai Unión belül valakinek indokolt állami, egészségügyi ellátásra van szüksége, akkor a kártya birtokában az érintett tagországban ingyenesen ellátják – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

EU Kártya elnevezés alatt azt az plasztik kiskártyát értjük, mely a magyarországi társadalombiztosítási jogviszony lapján kerül kiállításra.

Ez a kártya teszi azt lehetővé, hogy amennyiben az Unió valamely tagállamában orvosi ellátására volna szükségünk, akkor ezzel igazoljuk az aktív tb jogviszonyunkat. Ez az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Ha ilyen kártyával az érintett beteg nem rendelkezik, vagy annak érvényessége lejárt, akkor könnyen lehet, hogy az ellátás is pénzben fog számára kerülni és legfeljebb utólag és kérelemre a két állam hatósága rendezi ezt a költséget.

Ezt a kártyát bárki, ingyenesen kiválthatja akár személyesen, akár ügyfélkapun keresztül, vagy esetleg postai úton. Természetesen ehhez az szükséges, hogy az igénylő aktív tb jogviszonnyal rendelkezzen.

Ha valamennyi irat csatolásra került a kérelemhez, akkor legkésőbb 8 naptári napon belül kerül kiállításra ez a kártya.

Ha valaki közvetlenül az érintett egészségbiztosítási hatóság ügyfélszolgálatán keresztül intézi a kiváltását, akkor azonnal megkaphatja a kártyát is.

Kiváltása ingyenes, azonban ha az érvényesség lejártát megelőzően szükségesé válna a pótlása, az jelenleg 3.000,- Ft-ba kerül. A kártya egyébként 3 évig érvényes.

Az EU Kártya előnye az, hogy amennyiben az Európai Unión belül valakinek indokolt állami, egészségügyi ellátásra van szüksége, akkor a kártya birtokában az érintett tagországban ingyenesen ellátják.

A tagállamok együttműködésének köszönhetően az egyes társadalombiztosítási szervek elszámolnak egymással az indokolt kezelést tekintve, tehát lényegében az ellátás ingyenes lesz az érintett számára.

Vannak azonban kivételek. Ugyanis léteznek olyan államok, melyek a fentiektől függetlenül az ellátás költségé előre elkérik a betegtől, vagy bizonyos összegű önrészre tartanak igényt.

Ez mindig az adott ország szabályaitól függ, épp ezért az utazás előtt érdemes ezek iránt is tájékozódni.

Az EU Kártyára a magánklinikai kezelések nem számolhatóak el, mint ahogy bizonyos kezelések, így a fogászati, nem sürgősnek minősített ellátások sem téríthetőek ennek a terhére.

Forrás: Shutterstock

Fontos kiemelni azt is, hogy mindig az érintett tagállamban lévő kezelőorvos jogosult azt eldönteni, hogy melyek azok az orvosi ellátások, amelyeket az átmeneti tartózkodás során szükségessé válnak, és amelyek a magyar egészségbiztosítás terhére ingyenesen igénybe vehetőek.

Ha az EU Kártyával bármilyen fennakadás volna, akkor is segítséget jelenthet, ha valaki az utazás idejére utasbiztosítási szerződést köt.

Sok esetben az utasbiztosítási szerződés egy bővebb szolgáltatást nyújt az érintett biztosított személynek, mint az EU Kártya. Épp ezért ez utóbbit sem javasolt elhanyagolni – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/