Minden az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról

védőoltás injekció vakcina vírus doktor
Megtanítjuk az immunrendszert, hogy ki ellen és miként szálljon hadba.
Vágólapra másolva!
Aki az egészségügyi szolgáltatók és működési engedélyük nyilvántartásáról, valamint az egészségügyi szakmai jegyzékről szóló 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet 2. számú mellékletében meghatározott ellátási formákat nyújtó szolgálatánál dolgozik, annak lényegében kötelező a védőoltás – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

A következő ellátási formákat sorolja fel a rendelet: alapellátást, ügyeleti ellátást, járóbeteg-szakellátást, diagnosztikát, fekvőbeteg-szakellátást, mentést igénylő ellátást, betegszállítást, bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátást, fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátását (dolgozók és fogvatartottak alapellátását), valamint a közvetlen lakossági gyógyszerellátást.

Aki az ezeket nyújtó egészségügyi szolgáltatónál (a továbbiakban együtt: egészségügyi szolgáltató) dolgozik, az érintett a kötelező oltás kérdésében.

A koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. kormányrendelet szerint nem hozható létre olyan jogviszony, amelynek keretében az egészségügyi tevékenységet olyan egészségügyi dolgozó vagy rezidens végezné, aki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltást nem vette fel.

Továbbá: az egészségügyi szolgáltatóval a szolgáltató működőképességének, illetve az egészségügyi szolgáltatások üzemeltetésének biztosítása céljából munkavégzésre irányuló jogviszony sem létesíthető az egészségügyi szolgáltató székhelyén és telephelyén történő munkavégzésre. Ez azt jelenti, hogy a fizikai dolgozók is érintettek.

Azok a dolgozók is érintettek, akik nem az egészségügyi szolgáltatóval közvetlenül fennálló jogviszony alapján végzik a munkájukat. Esetükben a munkáltató gondoskodik arról, hogy az egészségügyi szolgáltatónál fent meghatározott feltételeknek megfelelő személy végezzen egészségügyi tevékenységet.

A határidő kérdése

Új jogviszony tehát csak oltással rendelkező személlyel köthető. A már meglévő jogviszonyokra is tartalmaz előírást a rendelet. Így az az egészségügyi foglalkoztatott, aki a rendelet hatálybalépése előtt nem vette fel a védőoltást, köteles

a) egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát 2021. szeptember 1. napjáig,

b) kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban felvenni.

Van mentesülési lehetőség az oltási kötelezettség alól?

Igen. Az oltási kötelezettség alól mentesül az a foglalkoztatott, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

Forrás: 123rf.com

Az orvosi szakvéleményt a foglalkoztatott kezdeményezésére, a háziorvosának javaslata alapján a munkáltatója szerint illetékes foglalkozás-egészségügyi szolgálat szakorvosa adja ki.

Kötelezhetnek az oltottság igazolására?

Igen, a munkáltató a foglalkoztatottat felhívhatja a védőoltás felvételének igazolására. A védőoltás felvételét a foglalkoztatott a munkáltató felhívására öt napon belül köteles hitelt érdemlő módon igazolni a rendeletben meghatározott dokumentumokkal.

Mi történik, ha elmarad az oltás?

Először a munkáltató felhívja az egészségügyi dolgozót, hogy a védőoltást a felhívástól számított 15 napon belül vegye fel, és annak felvételét igazolja.

A foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni, ha

a) a foglalkoztatott a védőoltás felvételét a felhívástól számított 15 napon belül nem igazolta a munkáltató felé az előírt módon, és

b) mentesülésre okot adó orvosi szakvéleményt sem mutatott be.

Speciális esetek

Az a foglalkoztatott, aki a rendelet szerinti oltási kötelezettség teljesítésének határidejét megelőzően mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól, a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítés alóli mentesülés megszűnését követő harminc napon belül köteles egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát felvenni.

Amennyiben tehát valaki jelenleg kisgyermekkel van otthon, vagy más okból nincs munkavégzési kötelezettsége, nem köteles most oltatni magát, de a visszaállástól számított 30 napon belül igen.

https://das.hu/