Magyarország első alkalommal adott otthont az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa (CNUE) közgyűlésének, amelyet szeptember 16-17-én tartottak Budapesten 26 ország delegáltjainak részvételével. A több mint 40 ezer közjegyzőt képviselő szervezet elnöki tisztségét idén dr. Tóth Ádám tölti be, a magyar elnökség egyik kiemelt célja az egységes, minden tagállam által elfogadott, európai elektronikus aláírás megteremtése, valamint a tisztán elektronikus közjegyzői okiratok elterjesztése.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara első alkalommal rendezte meg a közjegyzőség európai szervezetének legmagasabb rangú eseményét. 2019 decembere óta először találkozott személyesen a CNUE 22 rendes és 4 megfigyelő státuszú tagja.

A találkozó legfőbb témáit a magyar elnökség által is kiemelten kezelt több éves projektek képezték. A magyar elnökség célja, hogy a digitalizáció és a technológia adta lehetőségeket minél szélesebb körben ki tudják aknázni a közjegyzői munka során. Külön vizsgálják a blockchain alapú adattárolás, a mesterséges intelligencia és a smart (okos) szerződések alkalmazásának lehetőségeit. Célul tűzték ki az egységes európai elektronikus aláírás megteremtését, valamint a tisztán elektronikus közjegyzői okiratok elterjesztését.

"A digitalizáció segítségével az uniós állampolgárok és vállalkozások a jövőben lényegesen egyszerűbben és gyorsabban intézhetik az országhatárokon átnyúló ügyeiket is" – mondta Tóth Ádám, a CNUE elnöke.

A magyar elnökség azt szeretné elérni, hogy mielőbb jöjjön létre egy minden tagország által elfogadott, egységes európai elektronikus aláírás. Ennek azért van nagy jelentősége, mert jelenleg, az egységes aláírási szabványok hiánya miatt egy német vagy egy magyar közjegyző nem tud elolvasni egy szlovén cégkivonaton szereplő e-aláírást.

"Azt szeretnénk, ha az Európai Unióban a jövőben bevezetni tervezett egységes európai személyazonosító okmány már úgy készülhetne, hogy ahhoz egységes európai e-aláírás is tartozna. Ezáltal az egyik tagállam e-aláírással rendelkező állampolgára egyszerűen alá tudna írni egy más országban készült okiratot – hangsúlyozta Tóth Ádám.

dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa elnökeForrás: Magyar Országos Közjegyzői Kamara/Seinerk.Photo

Az elnök hozzátette, mindaddig, amíg ez megvalósul, már az is óriási segítséget jelentene, ha létrejönne egy olyan platform, amely az egyes tagállamokban használt elektronikus aláírások valódiságát ellenőrizni tudja.

Az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsát 1993-ban alapították Brüsszelben. Feladata a közjegyzőség európai uniós érdekképviseletén túl, hogy fórumot teremtsen az új fejlesztések bemutatásának és bevezetésének.

A több mint 40 ezer európai közjegyzőt képviselő szervezet 2021-ben magyar elnökség alatt működik, elnöke Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Személyében először tölti be az Európai Unióhoz 2004-ben és azután csatlakozott ország közjegyzője ezt a pozíciót.