Mesterséges intelligenciáról, szoftverekről, szabadalmakról és kényszerengedélyekről is tárgyalnak a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) és az SZTNH közös IP konferenciáján. A tematikában megkerülhetetlen a pandémia.

Erre utalt Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke is, amikor kiemelte: „A digitalizáció nem csak a járványhelyzet miatt gyorsult fel és volt intenzívebb a hivatalban, de szem előtt tartják azt is, hogy egyre könnyebb és hatékonyabb legyen a partnerek számára a működés.

Egyszerűbben és komplexebben lehessen az ügyfeleket kiszolgálni – ennek folyamatát bizonyítja az egyre növekvő e-bejelentések száma is."

A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala immár hagyományosan minden évben megrendezi közös IP (intellectual property) konferenciáját.

A konferencia során szó esett és szó esik többek között a szabadalmi kényszerengedélyekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálatának hátteréről és eredményeiről; a telefonos applikációk ip-jogvédelméről; a mesterséges intelligencia által generált, szellemtulajdon-védelmet érintő kihívásokról; az online platformok szabályozásáról a digitális egységes piac keretében; a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) szerzői jogi vetületeiről vagy éppen a védjegyjogokról.

Az esemény nyitányaként Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke tartott előadást, értékelte a hivatal elmúlt egy éves működését, és az intézmény szemszögéből mutatta be a hazai szellemitulajdon-védelem helyzetét.

Kiemelte, a nemzeti úton benyújtott bejelentések száma 2021 első kilenc hónapjában (az előző év azonos időszakához képest) a legtöbb oltalmi formánál tovább növekedett.

A növekedés a nemzeti szabadalmi bejelentéseknél 6 százalék, a nemzeti védjegybejelentéseknél 12 százalék, a bejelentett formatervezési mintáknál (design oltalom) 53 százalék volt.

Továbbra is lendületesen zajlik a digitális hivatal kialakulása, dinamikusan növekszik az elektronikus beadványok száma: a vizsgált időszakban a bejelentések 60 százaléka elektronikus formában történt.

Fotó / Shutterstock

Pomázi Gyula kiemelte: a gazdaságélénkítés keretében további segítséget jelent a szabadalommal bíró vállalkozásoknak a szabadalmi fenntartási díjak egyes részeinek eltörlése, valamint csökkentése is.

Hozzátette: tisztán kell látnunk, hogy a hazai gazdaság csak akkor tudja megtartani lendületét, ha a szellemitulajdon-védelem területén is lépést tart a fejlett gazdaságokkal.

Az elnök beszédében kitért arra a nemzetközi eredményre is, hogy Magyarország csatlakozott a Lisszaboni megállapodás eredetmegjelölésekről és földrajzi jelzésekről szóló genfi szövegéhez, valamint az idei év eredményeiként emelte ki a szerzői jogi törvény júniusi elfogadását is.