Együttműködési megállapodást kötött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). A nemzeti versenyhatóság és az önkormányzati ernyőszervezet közös erővel törekszik majd a verseny tisztaságának fenntartására az önkormányzatok közbeszerzései során.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a két szervezet jövőbeni együttműködéséről állapodott meg annak érdekében, hogy kölcsönösen elősegítsék egymás feladatainak ellátását – különösen a verseny tisztaságának, átláthatóságának és nyilvánosságának biztosítását az önkormányzati hatáskörbe tartozó közbeszerzések során.

A megállapodás alapján a két szervezet a jövőben egyebek mellett szakértői, illetve vezetői konzultációkat tart a joggyakorlat alakulásáról, tájékoztatják egymást az általános piaci tapasztalatokról, illetve képzéseket, konferenciákat és szakmai rendezvényeket tarthatnak az önkormányzatok versenyjogi tudatosságának növelése érdekében.

A nemzeti versenyhatóság vállalta, hogy kiemelt figyelmet fordít a megyei jogú városok versenyjogi ismereteinek bővítésére.

„Az önkormányzatok a hazai közbeszerzések meghatározó részét bonyolítják le: a darabszámot tekintve 2020-ban az összes közbeszerzés 37,5%-át, 2019-ben 46,4%-át bonyolították, becsült értékben pedig több százmilliárd forintról beszélhetünk.

A hatékony közpénzfelhasználás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy az önkormányzatok ajánlatkérőként mekkora versenyt támasztanak az eljárásaikban.

GVH, Gazdasági Versenyhivatal, épületForrás: GVH

A beérkezett ajánlatok értékelése és bírálata során pedig lényeges, hogy különös figyelmet fordítsanak az esetleges versenyellenes magatartások kiszűrésére.

Ebben tud segíteni a GVH a Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül az önkormányzatoknak" – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok szolgáltatásai napjainkban megváltoztak, ideértve az új innovatív közbeszerzéseket is.

Ezekkel együtt a kötelező és az önként vállalt feladatok terén bekövetkező változások is új helyzetet teremtettek az önkormányzatok számára.