Vágólapra másolva!
A legjobb szándékkal, legjobb szívvel adott ajándék esetében is előfordulhat, hogy az ajándékozó megbánja a nagylelkűségét. Esetleg azért, mert hálátlan a megajándékozott, vagy megromlik a kapcsolatuk. Akár az is előfordulhat, hogy az ajándékozó rossz szemmel nézi az ajándék sorsát, a megajándékozott nem úgy bánik az ajándékkal, ahogy azt az ajándékozó gondolta. A D.A.S. JogSzerviz szakértője kétrészes írásban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, most az első részt olvashatja.
Vágólapra másolva!

És akkor mi a megoldás? Csendben nyelünk egyet, és elszomorodunk? Vagy visszaköveteljük az ajándékot? Egyáltalán lehet ajándékot visszakövetelni? És ha igen milyen esetben? Mi van akkor, ha odaígértünk egy ajándékot, de közben meggondoltuk magunkat?

Nagyon fontos, hogy usztán azért, mert az ajándékozó meggondolta magát, vagy csak mert mégis szeretné azt a dolgot megtartani, nem követelheti vissza az ajándékot, és nem tagadhatja meg a már beígért ajándék átadását – szögezte le dr. Schiffer Zsolt.

Mi is pontosan az ajándékozás? Jogilag mikor keletkezik kötelezettsége a feleknek?

A Ptk. úgy fogalmaz, hogy amennyiben van ajándékozási szerződés, akkor az ajándékozó dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles. Ugyanakkor ez nem teljesen az, amire köznapi értelemben gondolni szoktunk.

Ha viszek ajándékba az apósomnak egy üveg bort, és út közben úgy döntök, hogy a hangulat javítása érdekében mégis én magam fogyasztom el, akkor jogszabályt sértek? Ha nem vezetek ivás közben, akkor nem. Hiszen nem kötöttünk ajándékozási szerződést.

A várakozás, hogy karácsonykor szokás egymásnak ajándékkal kedveskedni, még nem keletkeztet kötelezettséget.

De akkor miért írja a Ptk. azt, hogy az ajándékozó köteles átadni az ajándékot. Sőt a megajándékozott köteles elfogadni azt.

Ha valaki akar nekem adni egy rózsaszín egyszarvúról egy háromméteres szobrot, köteles vagyok elfogadni? Pláne, ha már van a gyűjteményemben ilyen darab, és nem kell még egy felesleges?
Nem véletlenül írja a Ptk. azt, hogy ajándékozási szerződés alapján. A szerződés ugyanis kötelmet keletkeztet a felek közt.

Forrás: Shutterstock

Egy ajándékozási szerződés esetén nem arról van szó, hogy kaptam egy ronda sálat egy távoli rokontól, amit erőltetett mosollyal átveszek, és a szekrény mélyére suvasztok. Hanem arról, hogy az ajándékozó felajánlott valamit, aminek a tulajdonjogát át akarja rám ruházni, és én kifejeztem, hogy nekem arra tulajdoni igényem van, és elfogadom.

Itt már van egy megállapodás a felek közt, hogy az ajándékozó megválik a dologtól, míg a megajándékozott birtokba akarja venni azt, és rendelkezni akar fölötte. Gyakorlatilag ez történik szóban, másodpercek alatt akkor is, amikor megajándékozzuk egymást egy szószos tállal karácsonykor.

Az ajándékozás tehát a tulajdon átruházásának egy ingyenes módja. Visszterhes tulajdon átruházási mód a csere vagy az adásvétel.

(A D.A.S. JogSzerviz szakértője írásának második részét hamarosan közöljük – a szerk.)

https://das.hu/