A téli sportok szerelmeseinek számtalan előkészületre van szükségük utazás előtt: a sportfelszerelés átvizsgálása, a gépjármű felkészítése és az utasbiztosítás megkötése is ide tartozik. Ez utóbbival kapcsolatosan szerencsére sokan már rendkívül tudatosan keresik a megfelelő biztosítást. A D.A.S. JogSzerviz szakértője azoknak próbál néhány szemponttal segíteni, akik a biztosítások világában kevésbé rutinosan mozognak. Most a kétrészes írás első részét olvashatja.

Dr. Bálint Boglárka szerint fontos már az elején leszögezni, hogy minden biztosítás (utasbiztosítás is) más és más, éppen ezért az egyes biztosítási termékeket sokszor nagyon nehéz összehasonlítani egymással.

Lehet, hogy az egyik biztosítás tartalmaz valamit, amit a másik nem, avagy éppen fordítva. Szerencsére ma már az interneten böngészve könnyen áttekinthetjük az egyes biztosítótársaságok kínálatát és kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.

Érdemes a tervezéssel kezdeni

Amolyan „nulladik" lépésként célszerű átgondolni, hogy pontosan mi utazásunk célja, milyen tevékenységeket fogunk végezni. Nem feltétlenül célszerű például extrém sportokra is kiterjedő utasbiztosítást kötni arra a családtagunkra, aki úgy tervezi, hogy amíg mi síelünk, addig a hotel wellness részlegében piheni ki magát.

Fordítva is igaz ez az állítás, egy alapszintű utasbiztosítás több mint valószínű, hogy nem lesz elegendő egy síbaleset esetén. Semmi nem tiltja ugyanis, hogy a család egyes tagjainak különböző utasbiztosítást kössünk.

Szintén érdemes átgondolni, hogy milyen vagyontárgyakat viszünk magunkkal nyaralás során. Egyes biztosítások kiterjednek például a sífelszerelésünkben esett károkra is, míg mások nem. Fontos továbbá úti célunk is, hiszen ez is jelentőséggel bírhatnak abban a tekintetben, hogy melyik biztosítótársaságnál tudunk biztosítást kötni.

Az utasbiztosítások kettős funkciója

Az utasbiztosítások általában kettős funkcióval bírnak: egyrészt védenek minket, mint balesetbiztosítás, másrészt felelősségbiztosításként segítséget nyújtanak akkor is, hogyha mi okozunk balesetet.

Az utasbiztosítás balesetbiztosítási része

Az utasbiztosítások ezen részével kapcsolatban jó tudni, hogy egyes biztosítások csak az állami egészségügyi intézményekben történő kezelés költségeit térítik meg. Az ilyen kitételt tartalmazó szerződések esetén a magánkórházakban, magánrendelőkben végzett gyógykezelések költségeit nem lehet áthárítani a biztosítótársaságra.

Kisebb baleset esetén lehet ez fontos, amikor saját magunk térünk be egy rendelőbe. Nagyobb baleset esetén ugyanis a kiérkező mentő ugyanis állami intézménybe fogja beszállítani a beteget.

A bevezetőben is említettük, hogy a biztosítási termékek igen nagymértékben eltérhetnek egymástól. Eltérés lehet abban is, hogy egy konkrét baleset esetén mit és milyen összegben térít a biztosító.

Általában a biztosítótársaságok a gyógykezelés költségeinek, a gyógyszerköltségeknek, a mentési költségeknek, a családtagok utazási költségeinek, a hazaszállításnak, legrosszabb esetben pedig a holttest hazaszállításának költségeinek megtérítését vállalják. A legtöbb esetben ugyanakkor a biztosítók meghatározzák azt a felső összeghatárt, ameddig átvállalják ezen költségeket.

Speed riding az AlpokbanForrás: Shutterstock

Fontos megemlíteni továbbá, hogy amennyiben úti célunk Európán belül található, akkor az utasbiztosítás megkötése mellett érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is. Ezen kártya birtokában ugyanis egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat.

Ugyan ezen kártyával is csak az államilag finanszírozott szolgáltatóknál vehetünk igénybe számunkra ingyenesen ellátást, ám az utasbiztosítással szemben előnye, hogy már a helyszínen sem kell az ellátásért fizetnünk.

Az utasbiztosítás felelősségbiztosítási része

Az utasbiztosítások ezen részénél kiemelt jelentőséggel bírnak a korábban már említett biztosítási összeghatárok. Ezen része a biztosításoknak arra szolgál, hogyha mi okozunk balesetet, kárt, a biztosítótársaság megtéríti ezt helyettünk.

Ezen részre azért érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert nem csak a károsult kártérítési igényét rendezheti helyettünk a biztosító, hanem akár a külföldi társadalombiztosítási szerv által támasztott, a sérült személy gyógykezelésének költségein alapuló követelését is.

Amennyiben balesetet okozunk, úgy akár büntetőjogi vagy szabálysértési eljárást is indíthatnak velünk szemben, ami miatt szükséges külföldi jogi képviselőt megbíznunk. Ez is jelentős költséggel járhat, így érdemes még az utasbiztosítás megkötése előtt alaposan áttekinteni, hogy az általunk választott biztosítás ezen költségeket fedezi-e.

Mindig figyeljünk a kizárásokra, mentesülési esetekre is

Az „apróbetűs" részek áttanulmányozása ugyan a legtöbb ember számára nem kellemes feladat, de mindenképpen érdemes azt tisztáznunk, hogy milyen esetekben nem köteles a biztosítótársaság téríteni. Igen gyakori, hogy a szerződési feltételek szerint a biztosító mentesülését okozhatja azt, hogyha a baleset idején alkoholt fogyasztottunk.

Saját testi épségünk, a balesetek bekövetkezésének kockázatának csökkentése és a biztosítóval szembeni vitás helyzetek elkerülése érdekében éppen ezért célszerű kerülni a síelés közbeni alkoholfogyasztást. A további kizárások már nagyobb változatosságot mutatnak, éppen ezért javasoljuk azok alapos áttekintését.

Egy utolsó tanács

Miután megtaláltuk és megkötöttük a számunkra leginkább megfelelő utasbiztosítást, meg kell kapnunk az utasbiztosítási kötvényt. Ezt a dokumentumot és a biztosítótársaság elérhetőségét mindig érdemes magunknál tartani, még síelés közben is. Így biztosítható ugyanis, hogy baj esetén a leghamarabb tudunk érdemben is egyeztetni a biztosítótársasággal.

(A D.A.S. JogSzerviz szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)

https://das.hu/