Változóban a Versenytörvény

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Krizsán Xénia, gátfutás, atlétika, hétpróba
USA's Kendell Williams (R) wins the women's heptathlon 100m hurdles ahead of Burkina Faso's Marthe Koala (2nd R), Hungary's Xenia Krizsan (2nd L) and USA's Annie Kunz during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on August 4, 2021. (Photo by Antonin THUILLIER / AFP)
Vágólapra másolva!
A Versenytörvény szeptember végén hatályba lépett módosítása megszüntette a bejelentési kötelezettséget az olyan összefonódások esetében, ahol egy többségi állami tulajdonban lévő kockázati tőkealap szerzett egymilliárd forintnál alacsonyabb nettó éves árbevétellel rendelkező vállalkozásban közös irányítási jogot. A legfontosabb tudnivalókat a KRS Ügyvédi Iroda szakértői foglalják össze.
Vágólapra másolva!

A jogszabályváltozás jelentőségét jól mutatja, hogy az ilyen jellegű befektetésekből származó összefonódás bejelentések aránya 15%-át tette ki a Versenyhivatalhoz érkező fúziós bejelentéseknek.

Fontos ugyanakkor figyelemmel lenni arra, hogy a tájékoztatási kötelezettség ebben az esetben is fennáll a Versenyhivatal felé, mégpedig az ilyen jellegű összefonódásról 30 napon belül tájékoztatni kell a Versenyhivatalt és ebben az esetben is megindíthatja az összefonódás vizsgálatára irányuló eljárást a Versenyhivatal a tájékoztatástól számított 6 hónapon belül.

Ugyancsak az összefonódásokat érintő másik fontos és jelentős szabályozás van jelenleg a Parlament előtt. A módosítási javaslat a digitális piacokon lezajló fúziókat érinti és – minden bizonnyal az amerikai internet óriások versenyhez való viszonyulását is megfigyelve - ezekkel kapcsolatosan fogalmaz meg fontos új szempontokat az összefonódás versenyjogi értékelése során.

A várhatóan ez év tavaszán hatályba lépő módosítás előírja, hogy a digitális piacokat érintő összefonódások vizsgálata során nemcsak a versenyre, hanem az innovációra gyakorolt hatását is vizsgálni kell egy tervezett összefonódásnak.

Az innovációra gyakorolt hatás vizsgálata során pedig a Versenyhivatalnak olyan szempontokat is figyelembe kell vennie, mint például a fuzionáló vállalatok hozzáférése a verseny szempontjából releváns adatokhoz, képessége az adatok felhalmozására és az adathalmazok összeadására, annak pénzügyi befolyása és méretelőnye mellett.

A törvényjavaslat hátterében az a felismerés áll, hogy digitális platformok esetén azok piaci ereje és értéke az őket használók számától függ és ezen hálózati hatások révén egy piaci szereplő nemcsak képes ellehetetleníteni a piacon meglévő versenytársakat, de újabb versenytársak piacra lépését is megnehezítheti vagy akár lehetetlenné is teheti.

Ugyancsak fontos felhívni a figyelmet a küszöbönálló Versenytörvény módosítás azon rendelkezésére is, amely alapján a hatálybalépést követően, a piaci szereplők tájékoztatást kaphatnak olyan egyszerűbb megítélésű, versenyjogi szempontból nem aggályos, fúziós bejelentésekről is, amelyekben a Versenyhivatal hatósági bizonyítványt állított ki arról a tényről, hogy az összefonódás bejelentés vizsgálatára okot adó körülmény nem áll fenn.

Ez a tájékoztatás azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a tervezett fúzió résztvevői a lehetséges érintett piacok ismeretében egyrészt eredményesebben tudják megítélni, hogy összefonódás bejelentésük sikerre vezet-e majd, ugyanakkor ezáltal arról a piacról is fontos információt szolgáltat a Versenyhivatal a vállalkozásoknak, amelyeken a vállalkozások ténylegesen működnek.

Forrás: AFP/Antonin Thuillier

Szem előtt tartandó továbbá, hogy bármely korábbi, most vagy a jövőben a Versenytörvénybe kerülő kivétel szabály természetesen a magyar bejelentési kötelezettség alól jelent csak kivételt.

Abban az esetben, ha az összefonódás mérete, más országok érintettsége adott esetben indokolttá teszi, akkor az európai uniós bejelentés például még szükségessé válhat, függetlenül a hazai Versenytörvényben szabályozott kivételtől.

A tervezett tranzakciók, ügyletek kapcsán tehát versenyjogi szempontból sem lehet már „rutinszerűen" eljárni. Fontos, hogy a vállalkozások minden esetben körültekintően, versenyjogban járatos szakember bevonásával értékeljék a projekthez kapcsolódó szükséges hazai és nemzetközi szintű versenyjogi teendőket.