Meghúzták a parkoló autómat: a kamerafelvétel kiadása (1. rész)

Erszébetvárosi Térfigyelő Központ
a képen: speed dome térfigyelő kamera az Almássy téren
Budapest, 2014.08.01.
fotó: Marton Szilvia
Erszébetvárosi Térfigyelő Központ a képen: speed dome térfigyelő kamera az Almássy téren Budapest, 2014.08.01. fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
Talán Önnel is előfordult már, hogy egy parkolóban meghúzták az autóját, de a „jótevő" nem hagyott semmit a szélvédőjén. Ilyenkor nagyon sokat tud segíteni, ha a parkolóban működő biztonsági kamerán látszik a károkozás, és talán még a károkozó rendszáma is kivehető. A részleteket a D.A.S. JogSzerviz munkatársa ismerteti kétrészes írásában, most az első részt olvashatja.
Vágólapra másolva!

Ha ugyanis a károkozó rendszámát tudjuk, akkor a MABISZ meg tudja mondani nekünk, hogy mely biztosítótársaságnál rendelkezik biztosítással a károkozó jármű – fejtette ki dr. Schiffer Zsolt.

Amennyiben a károkozó jármű nem rendelkezik biztosítással, a MABISZ jó eséllyel megtéríti a kárunkat. Hogy mi ilyenkor a teendő, arról egy másik cikkünkben olvashat.

Mi most maradjunk a kamera felvételnél, ami gyakran az egyetlen bizonyíték lehet a károkozó ellen. Azt, hogy kárunk keletkezett, és a kár megtérítéséért ki a felelős, nekünk kell bizonyítanunk.

Hogy miért? Engem ért kár, és még én bizonygassam az igazam. Hát igen, ki más? Ki mást érdekelne, hogy a károm megtérül-e vagy sem? Ha tehát azt akarom, hogy a károkozó, vagy a károkozó biztosítója fizessen, akkor bizony nekem kell adut villantanom.

A tulajdonos ugyanis minden kárt viselni köteles, amelynek viselésére más nem kötelezhető. Tehát sajnos patt-helyzetben vagyunk, ha valaki betörte az ablakunkat, vagy meghúzta az autónkat, de nem tudjuk ki, mikor és hol.

Az persze logikus, hogy mindig a károsultnak kell bizonyítania, hogy a kár mikor, hol és hogyan következett be, illetve, hogy mekkora a pontos kára. De azt is a károsult köteles bizonyítani, hogy a károkozó magatartás, és a kár bekövetkezése közt ok-okozati összefüggés van.

Forrás: Marton Szilvia - Origo

Hogy bizonyítsam ezt, ha nincs szemtanú? Nagy szerencsénk van, ha a parkolóban működik kamerarendszer, és azon látható a károkozás. De itt gyakran falba ütközhetünk. Szedjük össze a leggyakoribb válaszokat, amiket kaphatunk az üzemeltetőtől:

Sajnos a felvételeket csak hatósági megkeresésre adhatjuk ki.

Személyiségi jogi, és adatvédelmi okokból nem adhatjuk ki a felvételeket.

Nem mi kezeljük a kamerafelvételeket, és csak bűncselekmény alapos gyanújával kérhetjük ki.

Nem rögzítjük a felvételeket.

A fentiek közül az első kettő a leggyakoribb, ezért azokkal fogunk részletesebben foglalkozni. Az utolsó kettőnél elintézhetjük annyival, hogy ha nem ő kezeli a felvételt, akkor kérje el a biztonsági cégtől, aki rögzíti azokat.

Az egy nagy kamu, hogy csak bűncselekményre utaló gyanú esetén kérheti el. Az szintén lerázós duma, hogy nem rögzítik a felvételeket. Akkor minek fizettek ki milliókat egy kamerarendszer felszerelésére, és működtetésére?

Írásunk második részében részletesen foglalkozunk két olyan elutasítási indokkal, ami féligazságokon, régi rossz berögződéseken, és kifacsart logikán alapszik.

(A D.A.S. JogSzerviz szakértőjével készült írás második részét hamarosan közöljük – a szerk.)