Munkáltatói utasítás és annak megtagadása

irodai dolgozó munkavállaló szomorú kirúgott elégedetlen munka beosztott
Bore out illustration. Paris, France VOISIN/PHANIE
Vágólapra másolva!
A munkavégzés során egyértelmű a felek számára, hogy a munkaviszony fennállása alatt a felek a mindenkor hatályos munkajogi szabályok alapján, egymással együttműködve kötelesek eljárni. A D.A.S. Jogszerviz szakértői elemeznek.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a munkavállaló – a vonatkozó jogszabályok betartása mellett – a munkáját a munkáltató utasításainak megfelelően is kell, hogy végezze.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon a munkáltató utasítási jog korlátlan, azaz azt tényleg minden esetben végre kell hajtania a munkavállalónak? A kérdés megválaszolása egyáltalán nem egyszerű, azonban ebben a cikkben erre igyekszünk megadni a választ.

Alapvető szabályok a munkavégzés során

A munkavégzésre vonatkozó alapvető szabályokat, melyek mind a munkavállalót, mind a munkáltatót terhelik, maga a Munka törvénykönyve adja meg. Egy sor ilyen alapelv szerepel a törvényben. Különösen ilyen a felek együttműködését előíró alapelv.

Ugyanakkor mindkét félnek szintén kötelezettsége az, hogy a másikat minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztassa, amely a munkaviszony létesítése, valamint a Munka törvénykönyvében meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.

A munkáltató alapvető kötelezettsége, hogy a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítsa.

Ennek során a munkáltató – nyilván a munkaszerződésnek és a jogszabályoknak megfelelő – utasításokat ad a munkavállaló számára.

Ez magától értetődő, ugyanis vannak olyan előírások, szabályok, melyeket a munkavállalónak mindenképp be kell tartania, és ha más nem, akkor a munkáltató utasítását betartva szükséges eljárnia.

Ilyenek például a munkavédelmi szabályok is. Ugyanakkor a munkáltató utasítási joga sem korlátlan, mivel vannak olyan esetek, amikor a munkavállaló teljesen jogszerűen megtagadhatja a munkáltatói utasítást.

Munkáltató utasítás: milyen esetekben tagadhatja meg a munkavállaló?

Ezeket a lehetőségeket maga a Munka törvénykönyve szabályozza és határozza meg. Alapvetően két nagy csoportra oszthatóak a megtagadás esetei. Az egyik csoport azokra az esetekre vonatkozik, amikor a munkavállalónak meg kell tagadnia a munkáltatói utasítást.

A másik csoportba pedig azok az esetek tartoznak, amikor a munkavállaló mérlegelési jogkörébe tartozik az, hogy az érintett utasítást megtagadja-e vagy sem?

Munkáltatói utasítás: mikor kötelező és mikor lehetséges megtagadni?

A Munka törvénykönyvének 54.§- alapján, a munkavállaló akkor köteles megtagadni a munkáltatói utasítás teljesítését, amennyiben annak a végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ezek szigorú és együttesen fennálló feltételek.

Ha azonban az utasítás végrehajtása „csak" munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy maga a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, akkor a munkavállaló mérlegelheti az utasítás megtagadását.

A törvény általános jelleggel határozta meg a két területet, melynek lényegét, a maga konkrétumait a bírósági gyakorlat határozza meg.

Bármelyik okból is tagadja meg a munkavállalói a munkáltatói utasítást, annak okát és jogszerűségét a munkavállalónak szükséges bizonyítania, amennyiben az eset munkaügyi bíróság elé kerül.

Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Ezért ilyen esetben mindenképp javasolt az – az életszerűség keretein belül – hogy megfelelő bizonyítékokkal rendelkezzen a munkavállaló, amennyiben az utasítást megtagadja. Ilyen bizonyíték lehet a munkáltatói utasítás írásba foglalása, az arra adott, dokumentált válasz, esetleges tanúnyilatkozatok beszerzése is.

Munkáltatói utasítás – van még valami, amit jó, ha tudunk?

Ugyanakkor lehet olyan eset is, amikor a munkavállaló mindössze eltér a munkáltató utasításától. ez abban az esetben lehetséges, amennyiben az eltérést a munkáltató károsodástól való megóvása feltétlenül megköveteli és a munkáltató értesítésére nincs mód.

Ugyanakkor ebben az esetben a munkáltatót mielőbb értesíteni szükséges az utasítástól való eltérésről.