A jogosítvány elvételének egyes esetei

okmányok jogosítvány
Budapest, 2012. március 9. Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek a Pénzjegynyomdában. MTI Fotó: Pénzjegynyomda
Vágólapra másolva!
A jogosítvány elvétele sajnos igen gyakori probléma, mely több okra is visszavezethető. A jogszabályok pontosan meghatározzák azt, hogy milyen esetekben vehető el a helyszínen a jogosítvány. A D.A.S. JogSzerviz szakértői – a teljesség igénye nélkül - ezekről az esetekről készítettek összefoglalót.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz gyakorlatában sajnos nap, mint nap az derül ki, hogy ügyfeleiknek is csak kis százaléka van azzal tisztában, hogy a jogosítvány elvétele a helyszínen milyen esetekben és milyen feltételek fennállása esetén lehetséges.

Most azonban nem azokról az ügyekről ejtenek szót, melyek során, egy eljárás (úgy, mint a szabálysértési eljárás) keretében dönt a hatóság, vagy a bíróság arról, hogy intézkedésként a járművezetéstől való eltiltást alkalmazza.

Tipikus esetei a jogosítvány helyszíni elvételének

Külön jogszabály állapítja meg azokat az eseteket, melyek fennállása esetén az ellenőrzésre jogosult hatóság (például rendőrség) a helyszíni eljárása során köteles a vezető engedélyt, azaz a jogosítványt elvenni.

Ez a jogszabály a 32/2011 (XII.28.) Kormányrendelet. Ezen belül is a 32.§-ra kell fókuszálni.

Eszerint, a hatóság képviselője, például az intézkedő rendőr köteles a jogosítványt a helyszínen elvenni, ha a sofőr közúti veszélyeztetéssel, halált, vagy maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset okozásával, illetve kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozásával gyanúsítható, illetve, ha ittas, vagy bódult állapotban vezetett.

Ezek jellemzően súlyos és büntetőjogi tényállások. Ezekben az esetekben nincs mérlegelési jogköre az intézkedő rendőrnek, tehát a jogosítványt el kell vennie.

Milyen esetek vannak még?

Vannak olyan bátor sofőrök, akiket valamilyen eljárásban, egy meghatározott időtartamra eltiltott a hatóság, vagy a bíróság a járművezetéstől és ezalatt az idő alatt mégis vezetői engedélyhez kötött járművet vezet.

El kell venni akkor is a jogosítványt a helyszínen, ha gyanú van arra, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították vagy azzal más módon visszaéltek. Ez a helyszíni ellenőrzés során könnyen kiderülhet, hiszen az adatokat a központi nyilvántartásból kérik le.

A gyanú egyébként akkor megalapozott, ha a jogosítvány körözés alatt áll, vagy a nyilvántartás adatai szerint a vezetői engedély kiadására nem is került sor, vagy azt nem az engedélyben feltüntetett gépjárművezető részére állították ki.

Akkor is megalapozott a gyanú a fentiek vonatkozásában, ha az okmányban javítás, törlés vagy más illetéktelen beavatkozás jelei észlelhetőek, illetve a vezetői engedély anyaga, kivitele a valóditól eltér.

Bármelyik eset is valósul meg, a jogosítvány helyszíni elvételről átvételi elismervényt kell kapni, melynek tartalmaznia kell az elvétel indokát, jogalapját.

A helyszíni intézkedést követően számítani kell még arra is, hogy további eljárásban – legyen az büntetőeljárás, vagy szabálysértési eljárás – vizsgálni fogják, hogy a jogosítvány elvételének alapjául szolgáló tényállás megvalósult-e vagy sem?

Forrás: MTI/Pénzjegynyomda

Amennyiben igen, akkor a marasztaló határozatban – a további jogkövetkezmények rögzítésén túl – rendelkezni kell arról is, hogy a járművezetéstől való eltiltás milyen időtartamra szól, milyen feltételekkel adható vissza a jogosítvány?

A lényeg azonban az, hogy ittas vagy bódult állapotban történő vezetés során nemcsak magunkra, hanem más személyekre is veszélyesek vagyunk. Az így okozott közlekedési baleset pedig súlyos következményekkel jár. Emiatt pedig senki életét nem érdemes kockáztatni. És emellett a jogosítvány elvétele igazán eltörpül.

https://das.hu/