A parkolás díjfizetés és elmaradása esetén járó következmények

autó vezetés parkolás
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértőihez sok olyan megkeresés érkezik, mely a pakolási díj fizetésének elmaradásával, a mentesüléssel és a pótdíjfizetési kötelezettséggel van összefüggésben. Most a tapasztalatokat elemzik.
Vágólapra másolva!

A fővárosban a parkolások kapcsán mindig felmerülő probléma, hogy miként lehet mentesülni a parkolási pótdíjfizetés alól, melyek az ide vonatkozó szabályok. Sok megoldás forog a köztudatban, azonban ezek sajnos a tényleges szabályozástól igen távol állnak.

a parkolási díjakra, zónákra és az ellenőrzés módjára, valamint az eljárási rendre vonatkozó szabályokat a 30/2010 (VI.4.) Fővárosi Közgyűlési Rendelet határozza meg. Eszerint a jogszabály által kijelölt helyeken, azaz a várakozási övezeten belül, a parkolás díjfizetés ellenében – vagy egyéb engedély esetében- történhet meg.

Ennek elmulasztása esetén sajnos az üzembentartó nemcsak az alapdíjat, hanem a pótdíjat is megfizetni köteles. Vannak bizonyos esetek azonban, amikor mentesül a díjfizetés alól az üzembentartó.

Ilyen például – a teljesség igénye nélkül - a betegszállító jármű, vagy mozgásában korlátozott személy részére kiadott igazolvány esete is, amikor nem kell parkolási díjat fizetni.

A mentesülés esetei

Sokakban él még az a tévhit, hogy amennyiben a fogyasztó a parkolási eseménytől számított öt naptári napon belül bemutatja a parkolási jegyet, akkor az üzemeltető a várakozási és a pótdíjtartozást töröli.

Ez a szabály már rég nem él, nem is érdemes rá hivatkozni. A jelenleg hatályos szabályozás alapján, a 48.§ (3) bekezdése értelmében, az érintett gépjármű üzembentartója akkor mentesül az egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha

- a várakozási díjat a vonatkozó rendelet szabályai szerint megfizette, de az ellenőrzés időpontja és a várakozási díj felszámítása kezdő időpontja (érvényességi idő kezdete) között nem telt el a parkolójeggyel történő díjfizetés esetén 10 percnél.

Vagy mobiltelefonos parkolási díjfizetés esetén 5 percnél hosszabb idő, illetve a várakozás megkezdésekor a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött elhelyezte, de előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából nem teljes egészében látható, vagy azt hátlappal felfelé helyezte el.

További feltétel, hogy mindezt az érintett a parkolás üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában, az eredeti parkolójegy, a mobiltelefonos parkolási díjfizetés megtörténtét igazolható sikeres ügyfélrendelkezés visszaigazolás, vagy az ellenőrzéskor regisztrált mozgásában korlátozott személy eredeti parkolási igazolványának a bemutatásával igazolta.

Tehát igen szigorú feltételeknek kell fennállniuk ahhoz, hogy a mentesülésre való hivatkozás megalapozott legyen.

Forrás: Vitor Paladini / Unsplash

A fentieken felül szintén nem minősül díjfizetés nélküli várakozásnak, ha az érintett jármű két, egymással szomszédos önkormányzat közigazgatási határán parkol és a parkolási jegyet a szomszédos önkormányzat területén, de azonos díjövezetben elhelyezett automatánál váltották meg, vagy ha a mobil telefonos parkolást a szomszédos önkormányzat azonos díjövezetre érvényes kóddal indította el az üzembentartó.

Mire kell még figyelni?

Sokszor okoz az is problémát, hogy a parkolási üzemeltető azzal küldi meg a felszólítást a jármű üzembetartójának, hogy nem volt érvényes parkolási jegye, ugyanakkor a sofőr váltig állítja, hogy márpedig kitette a szélvédőre.

A parkolást üzemeltetőnek dokumentálnia kell azt, hogy az ellenőrzés során mi látható a jármű szélvédőjén, azaz ott van-e a jegy vagy sem?

Mivel az érintett rendelet alapján a sofőr alapvető kötelezettsége, hogy jól látható módon a szélvédőn helyezze el a megváltott jegyet, ezért mindig célszerű azt ellenőrizni, hogy az ajtó becsukása közben a huzat nem fújta-e el onnét a megváltott jegyet.

Ugyanis egy ilyen esetben nehéz lesz a fenti szabályok értelmében mentesülni a pótdíjfizetés alól.

https://das.hu/