Kit terhel a gépjárműadó megfizetése?

Voyah, kínai, kína, márka, autó, autómárka
BEIJING, CHINA - SEPTEMBER 27: Citizens wear protective masks as they visit A Voyah EV car during 2020 Beijing International Automotive Exhibition at China International Exhibition Center on September 27, 2020 in Beijing, China. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A gépjárműadó (gyakori elnevezése alapján „súlyadó") részletes szabályairól külön törvény rendelkezik. Ez az 1991. évi LXXXII. törvény. A D.A.S. JogSzerviz szakértői ismertetik a szabályokat.
Vágólapra másolva!

A gépjárműadó azt a személyt terheli (ez lehet magánszemély vagy gazdálkodó szervezet is), aki a gépjármű-nyilvántartás adatai alapján, az év első napján az érintett jármű üzemben tartója, vagy ennek hiányában tulajdonosa.

Előfordulhat az, hogy egy járműnek több tulajdonosa is van. Ebben az esetben azt a személyt terheli az adófizetési kötelezettség, akinek a nevére a forgalmi engedélyt is kiállította a hatóság.

Ha év közben a gépjármű tulajdonjoga változik és az eladó ezt az őt terhelő 15 napon belül a gépjármű nyilvántartás felé bejelenti, akkor a gépjármű adásvételi szerződés megkötését követő év 1. napjától már nem minősül adóalanynak, tehát nem fogja terhelni őt az adófizetési kötelezettség sem.

Melyek a fizetési határidők?

A jogszabály értelmében a gépjárműadót, amennyiben a teljes összeget egy összegben fizeti meg az adóalany, akkor március 15. napjáig kell ezt teljesítenie. Amennyiben két részletben kerülne sor a teljesítésre, akkor a második esedékességi határidő: szeptember 15. napja.

Ha valaki elmulasztja megfizetni az adót, tehát nem tenne eleget az adófizetési kötelezettségének, akkor komoly következményekkel kell számolnia.

Eszerint az adóhatóság nemcsak – kamatokkal és bírsággal növelt mértékben – adók módjára hajtja be a követelést, hanem az adóhatóság akár a gépjármű forgalomból való kivonása iránt is intézkedhet.

Épp ezért – elkerülendő a súlyos következményeket – nagyon fontos, hogy nehogy elmulasszák ennek az adónak a határidőben történő befizetését.

Miként kell, illetve lehet megfizetni az adót?

Talán már nem újdonság, hogy a gépjárműadót immáron a NAV részére közvetlenül kell megfizetni.
Ugyanakkor nincs akadálya annak – és ez már egy vadiúj rendelkezés – hogy az adhatóság erre meghatározott bankszámlájára, vagy csekken kerüljön megfizetésre az adó.

A NAV idén lehetővé teszi azt, hogy 2022.02.15. napjától a +36-30-344-4304-es telefonszámra küldött SMS-ben igényeljenek csekket. Ezt legfeljebb csak természetes személy igényelheti, és maximum 2 alkalommal az idei évben.

Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Lintao Zhang

Ez a csekk természetesen, kizárólag a gépjárműadó megfizetésére szolgál, tehát más adót nem fognak tudni a kötelezettek megfizetni ezen csekk felhasználásával.

Fontos információ, hogy a csekket igénylő SMS-ben a következőket kell feltüntetni: "CSEKK" szó, utána egy szóközt, majd az érintett személy adóazonosító jelét.

Mennyi az annyi?

A gépjárműadó alapja a törvény alapján, az érintett személyszállító gépjármű-hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye, kilowattban kifejezve.

A mértékét pedig a törvény szerint meghatározott mértékben, sávosan került meghatározásra. A konkrétumoknál maradva az adó mértéke az előbbiek szerinti adóalap után a gépjármű
– gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
– gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

https://das.hu/