Tudnivalók a kisállat-útlevélről

Kutya szobatisztaságra szoktatás, kiskutya szobatiszta
A kiskutya szobatisztaságra szoktatása nem könnyű, de a kitartás és a következetesség eredményre vezet!
Vágólapra másolva!
Az Európai Unión belül többé-kevésbé egységes szabályok vonatkoznak erre a kérdésre, a D.A.S. JogSzerviz szakértője ennek megfelelően tekinti át a tudnivalókat. Milyen állatokra és milyen utazásokra vonatkoznak a szabályok?
Vágólapra másolva!

A szabályokat előíró 576/2013/EU rendelet hatálya alapvetően a kutyákra, macskákra és görényekre terjed ki. A rendelet pedig kiterjed az Európai Unió egyes tagállamai közötti mozgatásra és arra az esetre is, hogyha házi kedvencünkkel nem uniós országból vagy területről érkezünk be az Európai Unióba – mondta el dr. Bálint Boglárka.

Kereskedelmi és nem kereskedelmi célú mozgás

A fent említett rendelet különbséget tesz aszerint, hogy az állatok utazására, utaztatására kereskedelmi célból kerül-e sor, vagy sem.

Nagy valószínűség szerint, amikor kis kedvencünkkel nyaralni készülünk, akkor az állat mozgása nem fog kereskedelmi célúnak minősülni. Ehhez az szükséges, hogy az alábbi feltételek mindegyikének megfeleljünk:

A mozgás nem irányul sem a kedvtelésből tartott állat eladására, sem pedig az a feletti tulajdonjog átruházására – beleértve például az ajándékozást, az új tulajdonoshoz történő ingyenes elhelyezést.

Mindezek alapján tehát, hogyha kedvencünktől meg kell válnunk és másik, Európai Uniós országban találtunk neki gazdát, úgy az ennek során történő mozgatás kereskedelmi célúnak fog minősülni.

Fontos, hogy a szállított állatok száma nem haladhatja meg az ötöt. Ez alól kivétel, hogyha valamilyen kiállításra, versenyre, sportrendezvényre szállítjuk kisállatainkat, ám ezt a tényt dokumentumokkal is alá kell tudunk támasztani.

Kiemelendő továbbá, hogy a nem kereskedelmi célú mozgatáshoz szükséges az is, hogy az állatok a tulajdonossal vagy az általa írásban feljogosított természetes személlyel utazzanak együtt.

Ugyanakkor megfelelő dokumentáltság esetén nem kell a tulajdonosnak, illetve a feljogosított személynek kísérnie az állatot, hanem nem kereskedelminek tekinthető az állat mozgatása, amennyiben arra a tulajdonos vagy a feljogosított személy mozgása előtt vagy után legfeljebb öt nappal kerül sor.

Tipikusan ilyen eset lehet az, hogyha ugyanazzal a repülőjárattal nem tudják utaztatni a gazdát és az állatot, pusztán ettől a ténytől nem lesz kereskedelmi célú az utaztatás.

Abban az esetben tehát, hogyha a fenti három feltétel valamelyike nem teljesül, úgy kereskedelmi célú mozgatásról beszélhetünk. Ezen mozgatásoknak pedig értelemszerűen sokkal szigorúbbak a feltételei.

Mik a feltételei az országhatár átlépésének a tagállamok közötti, nem kereskedelmi célú utazás esetén?

Az első feltétel, hogy kis kedvencünk rendelkezzen transzponderrel (tehát mikrochippel). Ettől akkor lehet eltekinteni, hogyha az állatot még 2011. július 3-a előtt egyedi azonosításra alkalmas tetoválással láttak el.

Ezen feltétel célja és értelme, hogy az egyik országból másik országba átszállított állat minden körülmények között azonosítható legyen. Magyarországon a kutyák mikrochippel történő ellátása már hosszú évek óta kötelező, ám a macskák és vadászgörények viszonylag szűk körében találhatunk transzpondert.

A következő feltétel, hogy az állatnak érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Ahhoz, hogy a veszettség elleni védőoltás érvényesnek lehessen tekinteni jogi szempontból is, több különböző feltételnek kell teljesülnie.

A legtöbb ezek közül teljesül anélkül, hogy egyébként arról tudomásunk lenne, hiszen egyértelmű, hogy a veszettség elleni védőoltást beadása során forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, megfelelő adagú vakcinát alkalmaznak, valamint az is, hogy a vakcinázást engedéllyel rendelkező állatorvos végzi el.

Fontos azonban kiemelni, hogy a rendelet értelmében az oltás beadása és az immunitás kialakulása között 21 nap telik el. Ezen 21 napon belül a veszettség elleni védőoltás nem minősül érvényesnek, kivéve, ha a második, harmadik, stb. oltásról beszélünk, amit az előző oltás érvényességi idején belül adnak be.

Feltétel továbbá a címben is említett, európai kisállat-útlevél megléte. Az európai kisállat-útlevél egy uniós minta alapján kiállított okmány, amely elengedhetetlen az uniós tagállamok közötti utazáshoz.

Az útlevél tartalmazza a kedvtelésből tartott állat leírását és fent említett adatait (Pl. a mikrochip számát), valamint a tulajdonos és az útlevelet kiállító állatorvos elérhetőségét. Kutya, macska és vadászgörény számára bármely, engedéllyel rendelkező állatorvos kiállíthat európai kisállat-útlevelet.

Az útlevél a kedvtelésből tartott állat teljes élettartama alatt használható, amennyiben az állat rendelkezik érvényes veszettség elleni védőoltással. Ebből is adódik, hogy utazáskor az európai kisállat-útlevél mellett magunknál kell tartani házi kedvencünk oltási könyvét, amellyel igazolni tudjuk az érvényes veszettség elleni védőoltás meglétét.

A fentieken túlmenően további feltétel, hogy egyes tagállamok esetén házi kedvencünknek egy speciális, galandféreg elleni kezelésen kell átesnie az országban történő belépés előtt legfeljebb 120, legalább 24 órával korábban. A kezelés tényét is dokumentálni kell.

Házi kedvencek utazása az Európai Unión kívülről

Abban az esetben, hogyha kis kedvencünket az Unión területén kívülről, úgynevezett harmadik országból utaztatjuk az Európai Unió területén belülre, úgy szintén követelmény a transzponder, illetve az érvényes veszettség elleni oltás megléte, valamint bizonyos tagállamok esetén a speciális, galandféreg elleni kezelés.

Az állat azonosító okmánya lehet kisállat-útlevél, vagy pedig lehet állategészségügyi bizonyítvány. A szabályozás különbséget tesz az egyes országok között és úgynevezett „listás" és „nem listás" országokra bontják azokat. „Nem listás" országból érkezett kisállat esetén elengedhetetlen az állategészségügyi bizonyítvány megléte.

Forrás: 123rf.com

A fentieken túlmenően „nem listás" országokból történő, nem kereskedelmi célú behozatal esetén veszettségre vonatkozó titervizsgálatot kell végezni. Ezen vizsgálat során az állat véréből megmérik a veszettség vírus ellen termelődött ellenanyagok szintjét annak megállapítása céljából, hogy elegendő-e a fennálló védettség, immunitás mértéke.

A vérminta levételét a veszettség elleni védőoltás beadása után legalább 30 nappal állatorvosnak kell elvégeznie és megfelelően dokumentálnia kell. Kedvező eredményű vérvizsgálat esetén az Európai Unióba történő behozatal a vérvételtől számított 3 hónap leteltét követően engedélyezett.

Egy nyaralás esetén azonban a 3 hónapos várakozási időtől el lehet tekinteni akkor, hogyha a kisállat vérvizsgálatára már az Európai Unió területén belül sor került és az kedvező eredménnyel zárul. Ebben az esetben csak arra kell figyelni, hogy a veszettség elleni védőoltás folytonossága ne szakadjon meg.

Kisállat-útlevél – Összefoglalás

A fentiekben tehát összefoglaltuk azokat főbb szabályokat, amelyek rendezik a kis kedvencekkel történő közös utazás feltételeit. Látható, hogy a szabályozás alapján általában nem elegendő az, hogyha berakjuk az autónkba kedvencünket és áthajtunk a határon, háziállatainknak ennél több feltételnek kell megfelelniük.

Természetesen előfordulhat, hogy egyes országok a fentieken túlmenően is támasztanak feltételeket a háziállatok beutazásához, így mindig érdemes még utazás előtt körbejárni a vonatkozó jogi szabályozást is.

https://das.hu/