Amikor még bizonyítani sem lehet a munkakapcsolatot (2. rész)

Sose gondoltam volna, hogy egyszer a munkám fog tönkretenni kiégés fáradt munkahely
Vágólapra másolva!
Sok esetben a munkavállalót adott munkára veszik fel, amelyet elvégez, de nem feltétlenül más munkavállalókkal együtt. Ilyen esetben senki nem tudja bizonyítani, hogy a munkavállaló valóban bármilyen kapcsolatban volt a munkáltatóval. A D.A.S. JogSzerviz szakértőjével készült írás második részét olvashatja, az első itt érhető el.
Vágólapra másolva!

A munkabér ilyenkor általában készpénzben kerül kifizetésre, amiről a felek semmilyen írásos dokumentumot nem készítenek, így utóbb nem igazolható, hogy mennyi volt a munkavállaló munkabére – mutatott rá dr. Sáfrány Írisz.

Sok esetben érkeznek a D.A.S. JogSzerviz szakértőhez homályos SMS és e-mail üzenetekkel az ügyfelek, amelyből kiolvasható, hogy van valamilyen kapcsolat a felek között, de a munkaviszony legalapvetőbb tartalmi elemei sem megállapíthatók belőle.

Az önmagában semmilyen bizonyító erővel nem rendelkezik, ha a munkavállaló elküldi a munkáltatónak a saját maga által készített számítást a munkabér tekintetében.

Mi a helyzet a szürke munkával?

A szürke munka, a Mátyás királyos 'hoztam is meg nem is' meséhez hasonlatos, ilyenkor a munkavállaló be van jelentve, kap is valamennyi adózott bért, de azon túlmenően még egyéb adózatlan juttatásokat is kap. A borítékos módszer.

Rengeteg olyan eset van, amikor a munkavállaló azzal szembesül, hogy a munkaviszonyát megszüntették és az utolsó havi munkabére megfizetésekor a boríték elmarad. Ilyenkor egyébként a munkavállaló jogosan követelheti a feketén keresett bérét, hiszen valójában a munkabére szerves részét képezte az adózatlan összeg.

Nyilván az első kérdés, hogy lehet-e bizonyítani, hogy havi szinten mennyit kapott a munkavállaló borítékban, a másik kérdés, hogy érdemes-e.

Ha valaki azzal fordul a bírósághoz, hogy a feketén szerzett jövedelmét érvényesítse, az nem csak a munkáltatót hozza kellemetlen helyzetbe.

A költségvetési csalás ilyenkor mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló oldalán felmerül.

Forrás: Shutterstock

Adott esetben megtörténhet az is, hogy a bíróság megítéli a feketén keresett összeget, mint elmaradt munkabért, majd azzal a lendülettel, mindkét fél ellen feljelentést tesz költségvetési csalás miatt.

Összességében ragaszkodni kell az írásba foglalt munkaszerződéshez. A munkaszerződésben mindig azok az adatok és összegek szerepeljenek, amiben a felek ténylegesen megállapodtak.

Utólag nagyon nehéz bizonyítani, hogy a jogviszony más tartalommal jött létre a felek között, ha a szerződés mást tartalmaz.

Ne csak akkor legyen fontos a munkaviszonyunk rendezettsége, amikor már baj van, mert ha későn kapunk észbe, az sok esetben az igényérvényesítésnek is gátat szabhat.

https://das.hu/